jó tanácsok szakemberektől

2021.01.27. 16:00

Várjuk olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseit

Felesleges kiadásoktól óvhatják meg magukat, pénzt spórolhatnak, akik ismerik vásárlói jogaikat. Ezért fogyasztóvédelmi tanácsokat gyűjtöttünk össze a mostanában előforduló leggyakoribb panaszok alapján.

Rimányi Zita

Forrás: pixabay

Akár a legnagyobb odafigyeléssel, körültekintéssel kiválasztott termék megvásárlásakor is előfordulhat, hogy később mégis inkább visszavinnénk a boltba. Ezért már a kifizetésekor, a kasszánál kérdezzük meg, van-e erre lehetőségünk! Ugyanis, ha nem hibás az áru, akkor ezt a jogszabályok nem biztosítják, sok üzlet mégis megteszi, hogy visszaveszi az eladott terméket vagy kicseréli, levásárlási lehetőséget biztosít. A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat szakemberei a hozzájuk fordulók panaszai alapján arra is felhívták a figyelmet, hogy több ár feltüntetése esetén ragaszkodjunk az alacsonyabbhoz, mert ehhez jogunk van. Érdemes fényképet is készíteni a többszörös, eltérő árfeltüntetésről, arra az esetre, ha vita merülne fel ennek kapcsán.

A kereskedő köteles biztosítani a megvásárolni kívánt árucikk súlyának, méretének, használhatóságának ellenőrzését, még az üzletben. Meg kell engednie, hogy kipróbáljuk. A számlát, a blokkot, a jótállási jegyet őrizzük meg! Ám, ha utóbbi nincs meg vagy rosszul töltötték ki, attól még érvényesíthetjük garanciális jogainkat. Viszont, aki céges számlára vásárol, azt nem illetik meg fogyasztóvédelmi többletjogosultságok. Bármit vettünk, mielőbb bontsuk ki otthon a terméket! Ha ugyanis a kötelező jótállás alá eső termék hibás és három napon belül ezt jelezzük, kötelező kicserélni és nem kell javításra várnunk. Internetes rendelés esetén pedig 14 napon belül indoklás nélkül elállhatunk a vételtől, néhány kivételtől eltekintve. S ez a szabály csak az Európai Unión belül székhellyel rendelkező vállalkozások tekintetében érvényesíthető. Kínából rendelt termék esetében, ha probléma merül fel, az igényérvényesítési esélyek csekélyek.

Jó tudni, hogy a 14 napos indokolás nélküli elállási jog, valamint a jótállás és a kellékszavatosság természetesen az akciósan vásárolt termékekre is vonatkozik. Műszaki termékek használati utasítását érdemes elolvasni, akkor is, ha az üzembe helyezése rutin tevékenységnek tűnik, mivel a helytelen beszerelésből eredő meghibásodás miatt nem érvényesíthető jótállási igény.

Olvasóink fogyasztóvédelmi kérdéseiket más témákban is elküldhetik szerkesztőségünknek a [email protected] e-mail-címre. A szakértői válaszok lapunkban jelennek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!