Új energiacímkék a háztartási gépeken

2021.02.17. 11:00

Az eddigi három osztály helyett hatba osztják be a hűtőket is

Március 1-től már hiába keressük a sok „+” jelzést a háztartási nagygépeken, sőt, már az „A” osztályú besorolás is kevesebb lesz. Ezek segítették vásárláskor a döntést, az energiafelhasználásról adtak információkat. Ám a mosó-, a mosogató-, a mosó-szárító gépek, a hűtőszekrények, a fagyasztók és a borhűtők új energiabesorolást kapnak, a vevők pedig több, pontosabb információkat.

Rimányi Zita

20210216 Veszprém az új energiacimkék előkészítése a Media Markt háztartási gépein Rétfalvi Tamás senior értékesítő Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az energiacímkék mellett segítenek a döntésben vásárláskor. A legnagyobb fejtörést márciustól talán az okozhatja, hová tűnik a sok „A+”-os jelzés, sőt, több gépkategóriában az A és B osztály üresen marad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy többet fogyasztanak – hangsúlyozza a MediaMarkt műszaki üzletlánc tájékoztatása.

Az új szabályozás értelmében az „A” osztály marad ezentúl is a legmagasabb energiaosztály, de a pluszjelektől megszabadul. Nem csoda, hiszen 2017-ben a mosógépek és hűtők kilencven százaléka már valamelyik pluszos A kategóriába tartozott. Így már egyre nehezebbé vált megítélni a készülékek energiafogyasztási szintjei közti különbséget. Éppen ezért jelentős átminősítések lesznek. Előfordulhat, hogy az adott gép a korábbi gyakorlathoz képest már nem fog az A és B besorolás alá tartozni. Például egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel meg, az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

Mindez nem azt jelenti, hogy az eddig kiemelkedően energiatakarékosnak minősített mosógép máris rosszabb minőségű lett. Mindössze a rendszer lett szigorúbb. További zavarkeltő tényező lehet, hogy például, ami az egyik háztartási gépnél B kategóriába esik, az a másiknál már egy másik osztályba kerül besorolásra. Az egyes berendezéseket az összesített energiaindex (EEI) alapján sorolják be az egyes kategóriákba, ami viszont mást jelent például egy mosógépnél, mint egy mosogatógépnél. Egy A+++ energiaosztályú mosogatógép az új számítás szerint akkor kaphat ilyen szintű minősítést, ha az EEI-értéke kisebb mint ötven. Vagyis, a korábbi A+++ március 1-től, a tényleges fogyasztástól függően B, C vagy D osztályba kerül. Egy ma A+++ energiaosztályú mosógép viszont az új szabályozás szerint akár a C vagy D kategóriában is megjelenhet az energiaindextől függően. Az EEI számítása tehát jelentősen eltér a szabályozás alapján az egyes készülékeknél, de a lényeg minden esetben ugyanaz: a jelenleg mindössze három osztályt kitöltő gépeket, mosógépeket, mosogatógépeket, hűtőket, fagyasztókat a jövőben hat osztályba osztják be.

A veszprémi MediaMarkt üzletben is segítenek a szakemberek az eligazodásban, a nagy háztartási gépek energiabesorolásánál, azok kódjainak értelmezésekor Fotó: Penovác Károly/Napló

A háztartási nagygépeken kívül további készülékek is új energiacímkéket kapnak egy későbbi időpontban. A főzőlapok, a sütők, a légkondicionálók és a szárítógépek esetében egyelőre a régi jelzések és energiacímkék maradnak érvényben.

A Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodahálózat fogyasztóvédelmi szakemberei azt tapasztalták, hogy a vevők többsége a vásárlása során az ár mellett már évek óta az energiahatékonyságot is figyelembe veszi. A jelenleg, március 1-ig alkalmazott rendszert 1995-ben vezették be az Európai Unióban, és 2010 óta változatlan. Az energia jelölési rendszer a bevezetésekor és feltételezhetően a mostani változás is, a gyártókat innovatív, energiahatékony megoldásokra ösztönzi. Természetesen minden változás, így az új energiacímkék is kelthetnek bizonytalanságot a fogyasztókban, azonban a fogyasztóvédők szerint az első vásárlás előtti rövid tanulmányozás után megszokhatók, és cserébe még többlet információkat is kaphatunk a termékekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!