turizmus

2021.02.04. 16:00

Balatonfüred idegenforgalmában meghatározóak az ápolt parkok

A parkfenntartást a város turisztikai kínálatának meghatározó elemeként kezeljük. Ehhez nagy odafigyelésre, és dolgozóink áldozatkész, szorgalmas munkájára van szükség, télen-nyáron, fogalmazott egyebek mellett Somogyi László, a száz dolgozóval működő Probio Zrt. vezérigazgatója.

Kovács Erika

Egész évben gondozzák Balatonfüreden a parkokat, a strandokat a társaság dolgozói Fotó: Probio Zrt.

Vezérigazgató úr, hogyan értékeli, miként látja az elmúlt évet egy rendkívül összetett társaság élén, mely Balatonfüreden egyebek mellett a hulladékszállítást, a parkok, illetve a parkolással kapcsolatos feladatokat végzi?

A Covid-19 okozta helyzet társaságunknál is számos problémát, nehézséget okozott, a tavalyi különleges év volt. Munkánkat kollégáimnak köszönhetően elvégeztük, a nyári szezonban jelentős idegenforgalmi „terhelés” mellett kellett feladatainkat ellátni, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint itt regisztrálták 2020-ban Magyarországon a legtöbb kereskedelmi szálláshelyen eltöltött vendégéjszakát, mely meghatározta a mi munkánkat is. A városi rendezvények visszafogottabbak voltak, de például a strandokon, sokkal több feladat adódott a vírus miatt, melyeken a fertőtlenítés és a takarítás folyamatos volt. A fertőtlenítést mi végeztük el a városban is, például a buszmegállókban.

Elégedett az eredményeikkel?

Részben vagyok elégedett, gazdasági eredményünk lehetett volna jobb, bár a tavalyi nyári szezon elején még rosszabbra számítottam.

Somogyi László, a balatonfüredi Probio Zrt. vezérigazgatója: Társaságunknak több városi beruházásnál a zöldterület-fejlesztést is meg kell oldani, ami a fenntartási munkák mellett komoly kihívást jelent idén
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mire a legbüszkébb, mely területen látja úgy, bőven van még teendőjük?

A város fejlődése, turizmusban betöltött szerepe unikális. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a feladathoz felnőttünk, talán a mi munkánk is hozzájárul a sikerhez. A parkfenntartás, a strandok, a közterületek állapota kedvező visszajelzéseket kap úgy, hogy a társaság évről-évre takarékosan működik, a költségek megfelelő szinten tartása kiemelt figyelmet kap. Nagyon nehéz a nyár, és a szezonon kívüli időszak feladatainak a kezelése. A város dinamikus fejlődése, az új létesítmények, a rendezvények évről-évre többletfeladatot adnak, a változásokhoz való gyors alkalmazkodás nagyon komoly kihívást jelent. Építjük egyebek mellett a játszótereket, új parkokat alakítunk ki, és gondoskodunk valamennyi karbantartásáról, gondozásáról.

Egész évben kivételes szépségűek, és rendkívül gondozottak a parkok a városban, ahol ráadásul folyamatosan nőnek a zöldfelületek is. Hogyan csinálják?

A parkfenntartást a város turisztikai kínálatának meghatározó elemeként kezeljük. Ehhez nagy odafigyelésre, és dolgozóink áldozatkész, szorgalmas munkájára van szükség, télen-nyáron. A minőséghez alapvető a kiváló termékek, növények, technológiák alkalmazása is. A tulajdonos önkormányzat nagyon sok pénzt fordít újabb és újabb parkfelületek, közterületek minőségi kialakítására, a fásításra. A szakemberhiány viszont folyamatosan gondot jelent az életünkben. A magas színvonalhoz a gépesítés, a hatékony eszközfejlesztés is szükséges évről-évre, így próbálunk minél több elektromos eszközt alkalmazni. Az itt lakók munkájára is nagy szükség van az ingatlanok környezetében, a közterületeken, hogy a város megjelenése ilyen legyen.

Milyen változást hoz az életükben, hogy új területre költöznek a jövőben, ahol egy helyszínen működhet valamennyi terület?

A város segítségével régóta várt fejlesztéseket, telephelyeket sikerül megújítani. Oda azokat a tevékenységeket szeretnénk áthelyezni, amelyek zajosabbak, vagy nagyobb járművek, gépek, anyagok mozgatásával járnak. Ezek az Aszófői úti iparos területre kerülnek, jellemzően a hulladékgazdálkodás, a parkfenntartás egyes részterületei, valamint a városüzemeltetés néhány feladata. Sikerült korszerűsíteni a Fürdő utcai telephelyünket is, bár feladat még van bőven, hiszen a felhagyott műhely- és raktárépületeknek új funkciót kell találni, amelyek hosszútávon gazdasági hasznot, vagy megtakarítást is hoznak a feladatellátás mellett.

Egész évben gondozzák Balatonfüreden a parkokat, a strandokat a társaság dolgozói
Fotó: Probio Zrt.

Mit vár 2021-től? Milyen célokat tűzött ki idénre?

Bízom benne, hogy tavaszra rendeződik az életünk. Idei feladat a tavalyi vírusos év után a város „normál” ellátásának biztosítása. A zárások miatt bevételeink csökkentek, a gazdasági nehézségeket, illetve ezek utóhatását le kell küzdeni, kezelni kell. Az Aszófői útra történő költözés is sok feladatot ad, és dolgozunk több városi projekt előkészítésében, végrehajtásában. A szezon sikere az időjárástól is függ, és továbbra is nagyon fontos a strandok, a parkolók üzemeltetése, a parkfenntartás, a hulladékszállítás, az önkormányzati utak folyamatos ellenőrzése. A strandokon a Magyar Turisztikai Ügynökség segítségével idén is lesznek jelentős fejlesztések. Társaságunknak több városi beruházásnál a zöldterület-fejlesztést is meg kell oldani, ami a fenntartási munkák mellett komoly kihívást jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!