Csaknem kilencven telket alakítottak ki

2021.02.15. 11:30

Új családi házas övezet épül Veszprém határában

Megkezdődtek a Takácskert lakópark második ütemének közművesítési munkálatai.

Marton Attila

Megkezdődtek a Takácskert lakópark második ütemének közművesítési munkálatai

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az állatkert Gulya-dombi bejáratától nem messze néhány hete jelentek meg munkagépek, az ingatlanon a város új családi házas övezete jöhet létre.

– A lakópark második ütemének előkészítése – Szeles András, Szeles Róbert és Kiss József irányításával – a kétezres évek közepén kezdődött el nagyjából egy időben az azóta már elkészült első ütemmel. Annak, hogy ennyire szétvált a két beruházás, az az egyik oka, hogy a második ütem tízhektáros ingatlanja osztatlan közös tulajdonban volt – mondta Szelesné Kovács Katalin, a tulajdonosokat képviselő polgári jogi társaság (Pjt) elnöke.

Szelesné Kovács Katalin, a tulajdonosokat képviselő társaság elnöke
Fotó: Penovác Károly/Napló

– A területen telekalakítások történtek, és 2015-re fejeződött be ez a folyamat, azóta minden teleknek saját helyrajzi száma van – idézte fel Szelesné Kovács Katalin, a tulajdonosokat képviselő polgári jogi társaság (Pjt) elnöke. Hozzátette, a telekalakítások kezdetén még közel 500 tulajdonos volt a területen, ez a zám az évek alatt mintegy százra csökkent a már említett fejlesztőknek köszönhetően. Jelenleg 89 telek és tizenegy út alkotja az ingatlant. Szelesné Kovács Katalin kiemelte, a társaság célja a terület közművesítése és mielőbbi fejlesz­tése.

– Veszprémben jelenleg alig található építési telek, amin építkezni lehet. A Takácskert II. a 89 telkével lehetőséget adna a fiataloknak, hogy a városban maradjanak. A területet jellemzően 8–900 négyzetméter alapterületű, családi házak és ikerházak kialakítására alkalmas telkek alkotják. A telektulajdonosok többsége családi házat építene saját részre, ugyanakkor vannak befektetők is közöttük – fogalmazott a Pjt. elnöke, aki szerint a telkek legfeljebb tizenöt százalékát értékesítik a közművesítés után. Szelesné Kovács Katalin hozzátette, az állatkert felőli oldalon nyolc telek vegyes besorolású, ott többlakásos társasház építhető, vagy kereskedelmi-szolgáltató egység jöhet létre.

Megkezdődtek a Takácskert lakópark második ütemének közművesítési munkálatai
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A lakópark kiépítésének első lépéseként kezdődtek meg a földmunkák a közelmúltban. Az E.ON 2022 tavaszára építi ki a villanyhálózatot, ezzel egy időben történik a víz-, szenny­víz- és csapadékvíz-hálózat megépítése, a gázt nem vezetik be a területre, így a majdani lakók villannyal fűtenek, vélhetően megújuló energiát hasznosítva. A közművesítés több százmilliós költségeit a társaság finanszírozza, valamint a Pjt. feladata lesz a területen a közművesítés befejezése után a belső úthálózat és a közvilágítás kiépítése.

A lakópark fejlesztésének egyik kulcskérdése a megközelítés: a terület ugyanis az állatkert Gulya-dombi bejáratához közel fekszik, amelynek autóval való elérése problémás. Szelesné Kovács Katalin elmondta, az elmúlt években több forgatókönyv is készült: az egyik elképzelés szerint a József Attila útról egy gyűjtőút vezetné el a forgalmat az állatkert felé, amelyet a lakópark lakói is használnának. Egy másik elgondolás szerint a Bakonykert lakóparkon át közelítené meg az út az állatkertet, de a rendezési tervben szerepel az a változat, hogy a 8-as útról lenne egy leágazó az állatkert irányába, és a lakópark erre kapcsolódna rá.

Az útkérdésben többször egyeztettek az önkormányzattal, a Pjt. pedig kompromisszumra törekszik, és akár arra is hajlandók, hogy bizonyos költségeket finanszírozzanak.

A polgári jogi társaság elnöksége és a Veszprémi Tervező Kft. közben tovább dolgozik a terveken, és remélik, mielőbb lezárulhat az engedélyezési eljárás. A lakópark megépítésének és befejezésének dátuma az engedélyeztetési eljárásoktól és az út kiépítésével kapcsolatos döntéstől függ. A tulajdonosok bíznak a beruházásban, és remélik, hogy minél előbb megvalósulhat – jegyezte meg Szelesné Kovács Katalin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!