ágazat

2021.03.05. 07:00

Turisztikai évadnyitó Balatonfüreden: Folytatják a fejlesztéseket és meghosszabbítanák a szezont

A minél nagyobb és mindenki számára nyitott vízparti parkokat, valamint a konferenciaturizmust emelte ki Bóka István polgármester a turisztikai évadnyitón a Balatonfüredi Yacht Clubban szerdán, ahol az illetékesek az ágazat helyzetéről is beszéltek. Horváth Anikót, a Kedves Cukrászda tulajdonosát 2020 turisztikai vállalkozójának, Almás Editet, a Mór 24 tulajdonosát pedig az elmúlt év startup (induló) vállalkozójának választották meg. Az évadnyitót a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület (BTE) szervezte.

Kovács Erika

A turisztikai évadnyitón a résztvevők az ágazat helyzetéről is szót ejtettek. Középen Bóka István polgármester Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Holczer Adél, a BTE ügyvezetője, az egyesület Tourinform-irodájának vezetője köszöntőt mondott, majd Bóka István örömmel szólt arról, hogy 2020-ban a város elnyerte A legkedveltebb üdülőhely címet a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák alapján. A polgármester optimista az idei évet tekintve, reméli, mielőbb elindulhat a gazdasági, idegenforgalmi élet Balatonfüreden. Kifejtette, a tavalyi év sokarcú volt a vendégéjszakák terén. A belföldi turisták és a vendégéjszakák száma rekordot hozott, de elmaradtak a külföldiek.

Bóka István az idei célok közül kiemelte például a várossá nyilvánítás 50. évfordulójának megünneplését, illetve az EKF-programokhoz való csatlakozást. Szerinte fontos az egységes településkép, ami felértékeli a várost, újabb vendégeket vonz. Elhangzott: folytatják a tavalyi fejlesztéseket, cél a szezonhosszabbítás, amiben meghatározó az egészség-, a gyógy-, a sport- és a konferenciaturizmus, továbbá a borászat, a gasztronómia. A Huray-piacon konferencia- és rendezvényközpont épül mélygarázzsal, ami három százalékkal növeli a kereskedelmi szálláshelyek forgalmát, és 600 millió forintos többletforrást jelent a városnak.

A központ alkalmas lesz nagy városi rendezvényekre és kétezer fős konferenciákra is. Terveznek egy kisebb szállodát is a területen. Cél, hogy az embereknek minél több szabad területet, parkot hozzanak létre a vízparton, mert így még élhetőbb, vonzóbb lehet a város. A polgármester szólt például az egykori Brázay strandról és a Horgásztelepről, ahol egész évben látogatható, nagy és igényes zöldterületet hoznak létre. Problémát jelent viszont a hajdani Skála áruház épülete, a Görög falu. Utóbbi leértékeli a várost, így tervezik az elbontását. Cél a pincegazdasági terület megmentése.

Bóka István bízik a mielőbbi nyitásban, és abban, hogy egy nagyon nehéz év után 2021 sikeres esztendő lesz.

Böröcz István, a BTE elnöke 2020-ról kifejtette: a hazai vendégek 52 százaléka választotta a szállodákat, és egyre népszerűbb az aktív turizmus. A Balaton a legnagyobb nyertese a tavalyi szezonnak, kiemelkedően teljesített Balatonfüred, Siófok, Zalakaros, Hévíz és Cserszegtomaj, Füred nemzetközileg is elismert üdülőváros. Kiemelte, régóta küzdenek azért, hogy a tavalyi átlagosan 2,5 napnál tovább maradjanak a vendégek. Böröcz István utalt rá, hogy tavaly tavasszal mindenki megijedt: bezárt szállodákkal, rossz hangulatban kezdődött a szezon. Aztán májustól, de főként júniustól beindult az élet, a július és az augusztus rekordokat döntött, majd jól teljesített szeptember és október is.

– Bíztunk abban, hogy 2021 jól indul, de nem így történt. Az idegenforgalom illetékesei jól működő egészségbiztonsági protokollokat alakítottak ki tavaly, így készen állnak a nyitásra. Van szálloda, amelyik márciustól már fogadja az üzleti vendégeket – mondta a BTE elnöke. Hozzátette, a város országosan is kiemelkedő volt a járvány kezelésében, biztonságosan megrendeztek fesztiválokat, borhetet, költőversenyt, filmpikniket. Egyszer sem alakult ki gócpont a városban, ami a Probio Zrt.-nek, az intézményeknek is köszönhető.

Példaértékű a járványhelyzethez való alkalmazkodás, ez jellemzi az egyesületet is, ahol egy fiatal, magasan képzett csapattal maximumot teljesítettek – jegyezte meg Böröcz István. Kiemelte az online kommunikációt, az országos pályázaton elnyert Magyar Városmarketing Díj gyémánt elismerését.

Cserép László önkormányzati osztályvezető a kultúráról az elegancia, a minőség jegyében beszélt. Közölte, a kulturális turisztika felértékelődőben van, sokan a rendezvények miatt jönnek Füredre. Tavaly a rendezvények az online térbe „költöztek”, többet összevontak, volt, ami elmaradt, a tervet naponta módosították. Elmaradt az Anna-bál is, erre a két világháború közötti időszak óta nem volt példa.

– Ez nehéz, de jó döntés volt – állította Cserép László. Hozzáfűzte, készülnek az idei bálra, melyet (ha a járványhelyzet engedi) július 31-én rendeznek meg, előtte egy héttel pedig a Kékszalag vitorlásversenyt. Az önkormányzati osztályvezető megemlítette a tavalyi borheteket, az EKF 2023 jegyében megrendezett füredi eseményeket: a filmpikniket (melyet idén a Magyar Filmszemlével együtt szeretnének megszervezni), a Könyv-Bor-Jazz Fesztivált, a Romantikus Reformkort, a Szüreti Fesztivált. Idén pünkösdi nyitást remélnek. Mint mondta, „fiatalítják” a költőversenyt, sok jeles évfordulóra készülnek. A programokról a városi, a turisztikai és a kulturális honlapon lehet tájékozódni.

A turisztikai évadnyitón a résztvevők az ágazat helyzetéről is szót ejtettek. Középen Bóka István polgármester
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Schmidtné Kositzky Anett, a tíz kulturális, valamint egy szabadidős és sportintézményt tömörítő Füredkult ügyvezető igazgatója szerint Balatonfüred nem véletlenül a kultúra városa, ugyanis itt erre a területre jóval többet fordítanak, mint más, hasonló nagyságú településen. Megjegyezte, tavaly a kiállítóhelyeiket 50 százalékkal kevesebben látogatták. Kivételt jelentett a Bodorka Látogatóközpont és a Jókai Mór Emlékház, utóbbi 70 százalékos látogatottsággal működött. A Kisfaludy Színház eddig nem látott forgalmat ért el tavaly nyáron.

Schmidtné Kositzky Anett kiemelte, nehéz volt tervezni, pályázni, sokat költöttek a járvány elleni védekezésre. Felvetette, hogy egyelőre nagy kérdés, mikor lehet kulturális programokat a korábbiakhoz hasonlóan szervezni, a művészeti csoportok régóta nem tudnak próbálni.

A beszédek után kiderült, Horváth Anikót, a Kedves Cukrászda tulajdonosát 2020 turisztikai vállalkozójának, Almás Editet, a Mór 24 tulajdonosát az elmúlt év startup vállalkozójának választották. A díjakat a járvány miatt később adják át nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!