mérföldkő

2021.03.02. 17:30

Üzemcsarnokot avattak Veszprémben – A jövő autóipari trendjeit alakítják

A Valeo Siemens eAutomotive Hungary Kft. veszprémi üzemének gyártáskapacitás bővítő ünnepségét tartották március 2-án. A cég új mérföldkőhöz érkezett a mostani, 4000 négyzetméteres csarnok bővítéssel, amelyben hajtásláncok és inverterek készülnek majd a nagy járműgyártó vállalatok részére.

Molnár Sándor

Porga Gyula, Sebők Balázs ügyvezető igazgató és Ovádi Péter egy Daimler elektromos hajtáslánc előtt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kezdetben 80 fővel Veszprémben tevékenykedő cég 2018 augusztusában nyitotta meg első gyártó üzemét a Videoton Ipari Park területén és folyamatosan építkezik. A mai napig közel 18 ezer négyzetméteren gyártották piacvezető termékeiket német, svéd, amerikai, kínai és angol járműgyártó vállalatok számára. A mostani csarnok bővítéssel új mérföldkőhöz érkezett az immár közel ezer munkavállalót foglalkoztató vállalat. Az új, 4000 négyzetméteres beruházás azért is fontos, mert egyre biztosabbnak látszik, hogy az elektromos közlekedés a válság utáni korszak egyik húzóágazata lesz.

vádi Péter, Porga Gyula, Sebők Balázs, Sinkó Ottó a Videoton Holding vezérigazgatója és Hársfalvi Gergely az Aktuál Bau ügyvezetője vágták át a nemzetiszínű szalagot Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az avatón Ovádi Péter országgyűlési képviselő kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt nagyon nehéz helyzetbe került a világ mind egészségügyileg, mind gazdaságilag. Magyarországnak is újra kellett terveznie a gazdasági stratégiáját. A kormány akkor úgy döntött, hogy nem a munkanélküliséget, hanem a foglalkoztatást, illetve azokat a vállalatokat támogatja, akik a nehéz helyzetben is mernek beruházni, megtartják a munkavállalóikat és új munkahelyeket hoznak létre. A jelenlegi helyzet kihat a jövőre is és most dől el, hogy Európában meg tudjuk-e erősítani a gazdasági szerepünket – fogalmazott a képviselő, aki szerint a térség vállalatai kihasználva a kormányzati lehetőségeket, a fejlesztés irányába mennek el, amiben élen jár a Valeo Siemens cégcsoport is, amely már egyedi kormány döntéses támogatásban is részesült.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Porga Gyula polgármester az avatón felidézte, hogy amikor 2016-ban találkozott a cég vezérigazgatójával, még nagyon meglepőnek tűntek számára azok a számok, amelyekkel a cég felvázolta az 5-8 éves terveit. Ma pedig, az üzemcsarnok átadásakor már látható, hogy a jó pár évvel ezelőtt lefektetett számokat túl is teljesítették, hiszen eljutottak a 80-ról az ezer fős munkavállalói létszámhoz.

Porga Gyula, Sebők Balázs ügyvezető igazgató és Ovádi Péter egy Daimler elektromos hajtáslánc előtt Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Azt gondolom, hogy egy olyan terméket fejlesztenek, illetve gyártanak itt Veszprémben, amelyre óriási a piaci igény – mondta a polgármester, aki kiemelte a sikerek kapcsán, hogy nagyon fontos volt az is, hogy a cégcsoport már a kezdetekkor felvette a kapcsolatot a Pannon Egyetemmel és a város szakképző intézményeivel, így a szoros együttműködés megteremti a folyamatos utánpótlást is részükre.

Pesthy Márton/Napló

Sebők Balázs ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a jövő autóipari trendjeinek alakításával és az elektromobilitás területén történő meghatározó szerepvállalással bizakodva tekintenek az elkövetkezendő időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!