biztonság és innováció

2021.03.04. 07:00

Visszafogott Veszprém idei költségvetése

A város idei költségvetésének kétharmadát fordítják fejlesztésekre és beruházásokra.

Marton Attila

Pálinkás Roland frakcióvezető Fotó: Nagy Lajos/Napló

Pálinkás Roland, a Fidesz–KDNP önkormányzati frakcióvezetője elmondta, az idei költségvetést visszafogottság, biztonság és innováció jellemzi. A visszafogottság oka, hogy a koronavírus-járvány miatt alacsonyabb adóbevétellel számolhat a város. Hozzátette, biztonságos a büdzsé, mert a kieső források ellenére is a lehető legmagasabb színvonalon végzi el az önkormányzat a közszolgáltatásokat, és innovatív a költségvetés, mert az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program révén infrastrukturális fejlesztések kezdődnek el a városban.

Pálinkás Roland frakcióvezető
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A frakcióvezető ezek közül a volt bútorgyári terület fejlesztését emelte ki: a hosszú évek óta parlagon lévő területet hárommilliárd forint kormányzati támogatásból vásárolta meg az önkormányzat. A frakcióvezető visszautasította azt az ellenzéki állítást, hogy hosszú távon ne lennének fenntarthatók az EKF-projektek.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő elmondta, Veszprém idén 46 milliárd forintból gazdálkodik, az összeg kétharmadát fejlesztésre, egyharmadát működésre fordítják. A költségvetési bevételeket 27,8 milliárdra tervezik (ez 18 százalékkal magasabb az előző évinél), a működési bevételekben – a parkolási díjak, bérletek elengedése miatt – kisebb, 2,1 százalékos csökkenés várható a tavalyi évhez képest.

A képviselő elmondta, heteken belül befejeződik a Pápai út felújítása, és a jövőben tovább fejlődhet a Kolostorok és kertek, ahol egy futópályát szeretnének létrehozni. Hozzátette, EKF-es forrásból önkormányzati tulajdonba kerülhet az egykori Kiskuti csárda, amely erősítheti a gasztronómiai kínálatot a Séd-völgyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!