"A levendula az életünk része"

2021.05.26. 06:50

Újranyitották az Illatok házát Tihanyban

Célunk továbbra is az, hogy megosszuk Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal, hogy az itteni levendulát értékké emeljük, ezt mondta egyebek mellett Nyárádi Zsolt, a Tihanyi Levendula Manufaktúra Kft. ügyvezetője és a Bittera Gyula Alapítvány kuratóriumi tagja az elmúlt szombaton, amikor újranyitották az Illatok házát, amely egy gyönyörűen felújított, önkormányzati tulajdonú műemlék épületben található.

Kovács Erika

20210523 Tihany újra kinyitott az Illatok Háza Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Nagy örömmel nyitottuk meg újra az ajtót az érdeklődők előtt, amit már nagyon vártunk! A mögöttünk lévő tél volt a legnehezebb a működésünk óta, de az időt próbáltuk jól kihasználni, dolgoztunk, újdonságokon, újításokon törtük a fejünket, és nagyon jó érzéssel tölt el minket, hogy sikerült megtartani mind a tizenhét dolgozót – utalt Nyárádi Zsolt az elmúlt hónapokra, illetve a tavaly őszi bezárásra, amelyre a járvány miatt kényszerültek.

Az ügyvezető, kurátor, Bittera Gyula páratlan életművének felkarolója büszkén mutatott körbe, illetve beszélt a teraszról látható páratlan panorámáról, így a Belső-tó, az őslevendulás, illetve az apátsági majorság különleges ültetvényeiről. A félsziget különleges és ikonikus gyógynövénye számukra, ahogy fogalmazott, az életük része. Valamennyien elkötelezettek abban, hogy felkarolják, továbbvigyék azt a különleges értéket, hagyományt, amiért Bittera Gyula vegyészmérnök, illóolajgyáros, gyógynövénykutató egész életében dolgozott. Ezt a különleges életművet kutatták fel az elmúlt években, amit bemutatnak az Illatos időutazás című interaktív kiállításon. Lenyűgöző látványosságok a mintegy százéves rézlepárlók, az egyik 600, a másik pedig 500 kilogramm alapanyag befogadására alkalmas. Az illatos házban meg lehet nézni azt is, hogyan készülnek az illatos szappanok, fürdősók, pezsgőlabdák.

Nyárádi Zsolt emlékeztetett, amikor Bittera Gyula a dél-franciaországi levendulaültetvényeket meglátogatta a Földközi-tenger partvidékének lankáin, a Balaton vidékére gondolt. Megfigyelte, hogy a levendulák az ottani lejtős, mediterrán klímájú domboldalakon virágoznak a legjobban. Több talajvizsgálatot végzett itthon, és végül a balatoni félsziget mellett döntött. Az 1920-as évek elején Franciaországban vásárolta meg a levendulamagokat, melyeket végül eljuttattak a tihanyi földbe, ahol kiváló minőségű termést hoztak. A tihanyi levendula meghonosítója, a hazai illóolajgyártás megteremtője világhírnevet szerzett ennek a növénynek.

- Rendkívül nagy tisztelettel tekintünk Bittera Gyulára, akinek munkáját mindvégig alázat, megszállottság jellemezte, és ez mindenki előtt példa lehet. Álma, illetve küldetése az volt, hogy Magyarország illóolaj- és gyógynövény-nagyhatalom legyen. Minden tevékenységét ez alá rendelte, miközben rendkívül szerény körülmények között élt – fogalmazott az ügyvezető.

Egy érdekességről felidézte, a kutatásoknál tudták meg, hogy Gyula bácsinak a gyógynövényből származó amerikai exportbevétele 1939-ben több mint 100 ezer dollár volt, miközben rendkívül szerényen élt, és minden fillért a fejlesztésekre fordított, reggel hattól este tízig egyfolytában dolgozott. Megvette a berendezéseket, aztán azon gondolkodott, hogy azokat miként tudná minél kedvezőbb feltételekkel átalakítani.

– A levendula az életünk része, kezdetben egy szép és illatos növény volt, ma már ennél sokkal több, komplex gyógynövény és Magyarország egyik zászlóshajója – jegyezte meg Nyárádi Zsolt. Szerinte nagyon kedvező hatása lenne, ha a levendulatermékekből lenne hazai gyártás, termelés, és ebből meg tudnának erősödni a cégek. Ők küldetésüknek tekintik, hogy értékké emeljék a legendás tihanyi gyógynövényt, hogy bebizonyítsák, képesek világszínvonalat létrehozni. Ezt a magas minőséget képviselik egy lelkes amatőr csapattal, amely a kiállítást és minden mást létrehozott, megtervezett, felkutatott. Híres elődjük példája nyomán elszántan dolgoznak azért, hogy a levendulára és a gyógynövényből készült különféle, jótékony hatású termékekre ne csak Tihany, hanem az egész ország büszkén tekintsen, tisztelegve Bittera Gyula példája, emléke előtt, aki kivételes örökséget, értéket hagyott maga után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!