Olcsóbb a „szedd magad”-eper

A hűvös, csapadékos tavaszi időjárás nem kedvezett az epernek, a tavalyihoz képest idén minimum háromhetes csúszásban van a szezon, mutatott rá Polgár Károly, a csikvándi Polgár Kertészet vezetője.

Polgár Bettina

20210527 Csikvánd Polgár kertészet. Eperszüret. Becsei Gáborné és Mahál Bence alkalmazottak szedik az epret Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Kiemelte, az epernek napsütés és meleg kell. „Tavaly már május 5-én szedtünk érett epret, idén jóval később, május 22-én történt az első szedés, az is csak kis mennyiségben, mert akkor még nem igazán volt érett” – jegyezte meg lapunknak nyilatkozva Polgár Károly. Kifejtette, az időjárási nehézségek ellenére az eper ára mégis a tavalyihoz hasonlóan alakul.

A helyzetet árnyalja, hogy a nagy áruházláncok a külföldi epret olcsóbban árusítják.

– Jelenleg három hektáron termesztünk epret, a fő fajtánk, az Asia 2,5 hektárt tesz ki, illetve van egy-két kísérleti fajtánk, bár ezek nekünk annyira nem jöttek be. Az Asia azonban szépen terem – mondta Polgár Károly.

A kertészet vezetője hozzátette, a szezon kezdetén mindig a környékbeli piacokon árusítanak, június első hetében azonban már a helyi árusítást is megnyitják, a szedd magad akció pedig várhatóan az első júniusi hétvégétől lesz elérhető, erről a kertészet közösségi oldalán osztanak majd meg bővebb információt. Utóbbira minden évben nagy az érdeklődés, egyrészt azért, mert így jóval olcsóbban lehet friss gyümölcshöz jutni, másrészt mert sokan ezt egy kellemes családi programnak tartják.

– Akik már régóta járnak hozzánk, tudják, hogy kulturált körülmények között folyik az epertermesztés, ahol vannak bizonyos szabályok a szedésre vonatkozóan. Az a kívánalom, hogy a vásárlók a bakhát mindkét oldaláról szedjék az epret, és minden érett gyümölcsöt le kell szedni: nemcsak a nagyokat, a kicsiket is. Volt már olyan, aki ezt nem fogadta el, emiatt el kellett küldenünk, de szerencsére az ilyen hozzáállás kevésbé jellemző. Fontos, hogy a vásárlók hozzanak magukkal ládákat, dobozokat (helyben csak pénzért tudunk biztosítani), melyeket a szedés megkezdése előtt lemérünk, így természetesen csak az eper súlya után kell fizetni. Emellett táblákat is előkészítünk a vásárlóknak, melyeket leszúrhatnak a földbe ott, ahol abbahagyták a szedést, így a következő vevőnek nem kell átnéznie az egész sort, hanem onnan folytathatja, ahol az előző abbahagyta – ismertette Polgár Károly.

Megtudtuk, a piacon a kereskedők többsége 2750 forintért adja az első osztályú eper kilóját, 2200–2300 forintért a másodosztályút, de érdemes szétnézni, mert van, aki ennél olcsóbban kínál minőségi magyar epret.

Fontos azonban figyelni, mert volt már, aki a Budapesti Nagybani Piacról hozott, külföldről érkezett túlérett epret árusított 1800 forintos kilós áron. Ez azonban nem túl korrekt a magyar termelőkkel szemben, akik bizonyos ár alá nem tudnak menni. Már csak azért sem, mert az idei időjárás nem kedvezett a többi gyümölcsnek – hangsúlyozta Polgár Károly.

Mint mondta, rengeteg időt és pénzt fordítottak a barack védelmére, de hiába, idén semmi nem lesz belőle. A meggy ímmel-ámmal terem, a termésmennyiség a korábbi évekhez képest csak tíz százalék körül lesz, a körte esetében pedig súrolja majd a húsz százalékot. Így tehát az epertől várhatnak bevételt, melyből ki kell gazdálkodni a működéshez szükséges költségeket, az alkalmazottak bérét – tudtuk meg a termelőtől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!