Intelligens korlátozó eszköz

2021.07.26. 07:30

Akár évtizedekig képes megújuló energiával működni az új szabadalom

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. támogatja a felelős, környezettudatos vízfelhasználást, ezért a vállalat munkatársai egy innovatív ötleten alapuló új eszközt terveztek.

Juhász-Léhi István

A vízórára kapcsolt eszközt négy funkció ellátására tervezték és készítették Fotó: DRV

A távvezérléssel nyitható és zárható TávVíz energetikailag teljesen autonóm, a rendszer ugyanis a vezetékben áramló víz zöldenergiáját alakítja elektromos energiává. A szakmai műhely által kifejlesztett új technológia a magyar szabadalmi jogot már elnyerte, európai bejegyzése pedig folyamatban van.

A vízszolgáltató célja a felelős, környezettudatos vízfelhasználás támogatása – tudatta lapunkkal a cég, melynek munkatársai folyamatosan keresik az új, korszerű műszaki és informatikai megoldásokat, ezért néhány éve egy intelligens, távvezérelhető vízszabályozó és impulzusszámláló eszköz kifejlesztését tűzték ki célul.

Kiderült: az eszközt négy funkció ellátására tervezték és készítették. Alapfeladata a monitoring –, ennek köszönhetően az eszköz figyelni tudja, hogy a vízmérő mér-e a földbe elfolyt vízmennyiséget vagy sem. Második funkciója az előre fizetős mérés, a rendszer alkalmas arra, hogy az előre fizetés mértékéig biztosítsa a felhasználók számára a vízellátást. A csőtörésfigyelésnek az eszköz monitoring­rendszere az alapja – ez a funkció nagy segítséget jelenthet azoknak, akik nem laknak folyamatosan az adott ingatlanban, azonban egy telefonos applikáció, e-mail vagy webes felület segítségével értesítést kaphatnak, ha csőtörés van. Ez a funkció kimondottan a környezettudatos vízfelhasználást támogatja: a riasztást követően ugyanis, a hiba elhárításáig a szolgáltató szakemberei távvezérléssel azonnal el tudják zárni a vizet, ezzel megelőzhetővé válik a felesleges és költséges vízelfolyás. Végül a negyedik a vízfogyasztást korlátozó funkció – a kintlévőség-kezelésben alkalmazva az eszköz a nem fizető felhasználók esetében a jogszabályban előírt mennyiség biztosításáig képes korlátozni a vízfogyasztást, a hátralék igazolt rendezését követően pedig azonnal képes azt feloldani. Az eszköz támogató szoftvere egyelőre ezt a korlátozó funkciót támogatja, így jelenleg ez működik élesben.

A vízórára kapcsolt eszközt négy funkció ellátására tervezték és készítették
Fotó: DRV

Az eszközt 2021 júniusáig 27 felhasználási helyre építették be a cég munkatársai, és – bár a társaságnak nem célja a felhasználók „büntetése” –, a fizetési hajlandóság növekedése már most is észlelhető.

A berendezés óriási előnye, hogy a működéséhez nincs szükség plusz energiaforrásra: akár évtizedekig képes megújuló energiával működni, tehát környezetbarát, és a karbantartási igénye is minimális.

Az eszköz mobil, nagy hatótávolságú, távolról programozható, irányítható, segítségével a vezetékben lévő víz mennyisége és nyomása szabályozható. Különösen jelentős előnye, hogy nehéz fizikai és üzemeltetési körülmények között – víz alatt vagy szélsőséges hőmérséklet viszonyok mellett – is kiválóan működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!