Lakossági fórum

2021.07.10. 06:50

Milliárdos fejlesztés a pápai Felsővárosban

A Szabó Dezső utcát és környékét érintő fejlesztések kapcsán tartottak lakossági fórumot a Millenniumi Emlékparkban.

Polgár Bettina

A Felsővárost érintő fejlesztésekről Kovács Zoltán, Rádi Róbert, Vaitsuk Mária és Áldozó Tamás tájékoztatta a jelenlévőket Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Felsővárost érintő fejlesztésekről Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Rádi Róbert városfejlesztési osztályvezető, Vaitsuk Mária, a városrész önkormányzati képviselője, valamint Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a jelenlévőket.

A pápai lakossági fórum résztvevői a beruházások kapcsán felmerülő kérdéseikre is választ kaphattak. Az eseményen elhangzott, két TOP-os projekt is érinti a Szabó Dezső utcát és környékét: az Iparterületek fejlesztése a pápai Felsővárosban, valamint a Közlekedésfejlesztés Pápán az Igaltól a Felsővárosig című beruházás. A projektek részleteiről – a Szabó Dezső utca megújításáról, a tervezett körforgalom kialakításáról, illetve a Vak Bottyán utca új nyomvonaláról – Rádi Róbert adott tájékoztatást.

A városfejlesztési osztályvezető kifejtette, közel 1,2 kilométer hosszúságban újul meg a Szabó Dezső utca. Ez részben azt jelenti, hogy a jelenlegi nyomvonalon, illetve bizonyos területeken egy sokkal szélesebb, megfelelő alapokkal rendelkező út épül. Ez rácsatlakozik egy ki-, illetve egy lehajtósávval az elkerülőútra. Nemcsak az utat építik meg a kivitelezők, hanem szikkasztóárok-rendszert is kialakítanak, mely összegyűjti a csapadékvizet, majd a Tapolca medre biztosítja ennek az elfolyását. A házak elé aszfaltos kapubejárók épülnek, illetve a közvilágítás bővítését is tartalmazza a projekt.

Rádi Róbert rámutatott, egy négyágú körforgalom is épül, csatlakozva a Szabó Dezső utca felújításához.

– A körforgalomnak egy külön ága épül a Vak Bottyán utca irányába. Ez egy 300 méter hosszú, újonnan megépített út lesz, mely rendelkezik majd a házak felé járdával, gyalog- átkelőhelyekkel, valamint a közvilágítás fejlesztése itt is megvalósul – tette hozzá a városfejlesztési osztályvezető. Mint mondta, a Szabó Dezső utca esetében a munkálatok befejezési határideje november 9., a körforgalomnak és az új útszakasznak pedig november 18-ra kell elkészülnie.

A Felsővárost érintő fejlesztésekről Kovács Zoltán, Rádi Róbert, Vaitsuk Mária és Áldozó Tamás tájékoztatta a jelenlévőket
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Áldozó Tamás kiemelte, ebben az európai uniós ciklusban hozzávetőleg 9,5 milliárd forint támogatást nyert el a város, ehhez további 2,1 milliárd forint többletforrást kapott az önkormányzat a kormánytól, illetve mintegy egymilliárd forint hitelt használtak fel a fejlesztésekhez. Összességében tehát közel 13 milliárd forintot ölelnek fel ezek a projektek, melyből 1,3 milliárd forintot a Szabó Dezső utca és környéke fejlesztésére fordít az önkormányzat.

A tervezett fejlesztéseket üdvözölte Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, és felhívta a figyelmet a közlekedésbiztonság fontosságára, Vaitsuk Mária, a városrész önkormányzati képviselője pedig a környéken élők türelmét és megértését kérte a munkálatokkal járó esetleges kellemetlenségek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!