hirdetés

2021.09.08. 12:20

Húszéves a veszprémi Maxon-gyár

A 2001-ben alapított Maxon Motor Hungary Kft. 2002-ben kezdte meg a gyártást, mindössze hat dolgozóval, a Precision Controls (ma Nass Magnet) Pápai úti „albérletében”.

(x)

Karl-Walter Braun tulajdonos, Szalai Attila, Albin von Moos és Heiner Ziethen az EC motorgyártást tekintette meg a jubileumi ünnepség után

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt 20 évben a gyárat több lépésben bővítették. A cég már 40 ezer négyzetméteres saját területen, két nagy épületben 480 dolgozót foglalkoztat. A Maxon oda jutott el 20 év alatt, ahová senki nem gondolta – mondta Szalai Attila ügyvezető igazgató.

Szalai Attila elmondta, hogy 2004-ben készült el az első, saját épületük a gyár jelenlegi helyén, egy 4500 négyzetméteres telken. Előtte, 2002-ben indult meg a termelés, majd az egyéves próbaidő során bebizonyította a maroknyi csapat, hogy érdemes továbbfejleszteniük a svájci tulajdonosoknak.

A Maxon villamos meghajtásokat gyárt. Ezek alapvetően egyenáramú, precíziós villanymotorok. A legkisebbek mindössze öt milliméteresek, míg a legnagyobbak 60 milliméter átmérővel készülnek. Ezekhez gyártanak Veszprémben részegységeket, majd összeszerelik a villanymotorokat. Az elkészült termékek mintegy 45 százalékát az egészségügyben hasznosítják. 2020-ban például lélegeztetőgépekbe és vérvizsgáló berendezésekbe szállítottak villanymotorokat, de készítenek olyan sterilizálható motorokat is, amelyek csontfúrókba kerülnek. Emellett a gépipar használja a cég által gyártott villanymotorok 40 százalékát, illetve a repülőgépiparba kerül a maradék 15 százalék. Fontos kiemelni, hogy partnerei a NASA-nak is, és részt vettek a Mars-járók készítésének minden egyes projektjében. Idén a Mars-járó már egy olyan helikoptert is magával vitt, amelynek a high tech motorjai a Maxonnál készültek.

Karl-Walter Braun tulajdonos, Szalai Attila, Albin von Moos és Heiner Ziethen az EC motorgyártást tekintette meg a jubileumi ünnepség után Fotó: Balogh Ákos/Napló

A veszprémi ügyvezető igazgató az elmúlt 20 év kapcsán mégis arra a legbüszkébb, hogy sikerült betartania a kezdetekkor az első öt munkavállalónak tett ígéretét, miszerint közülük néhányan majd innen mennek nyugdíjba. Nagyon büszke arra is, hogy mások tudtak lenni, mint a város sok más vállalata. Erre bizonyíték az a dolgozók által összeírt 45 pont, amelyben kifejezik azt, hogy miért szeretnek a Maxonnál dolgozni. Az ingyenes színházlátogatástól a fallabdapálya használatig, a rendszeres egészségügyi szűréstől az e-bike-bérlésig, vagy a családi napoktól a Pörögj maxon rendezvénysorozatig hosszan sorolhatnánk a dolgozók elismerő megnyilatkozásait a lehetőségeikről.

– Alapelv nálunk, hogy csak nyugodt körülmények között lehet megfelelő minőségben dolgozni, ennek érdekében próbálunk mindent megtenni. Célunk az, hogy a dolgozók érezzék, hogy megbecsüljük őket, és ne csak a munkahelyet lássák a cégben, hanem azt a helyet is, ahol a barátaikat megtalálják, akikkel szívesen elmennek egy-egy szabadidős programra is – mondja Szalai Attila, aki örömmel teszi hozzá, hogy rengeteg munkájuk van, kis lépésekben, de folyamatosan fejlesztenek és új munkatársakat is keresnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!