Hirdetés

2021.11.25. 14:58

Szabadon felhasználható hitelt szeretne? Íme 3 tipp, hogy ne járjon pórul

Szabadon felhasználható hitel igénylése előtt van néhány jótanács, amit érdemes megfogadni. Mi ezekből összeszedtünk hármat, amik talán a legfontosabbak.

966591804

Fotó: AleksandarNakic

1. Tanulmányozza át alaposan a lehetőségeket!

Ha kis összegű kölcsön érdekli, akkor jellemzően 40.000 és 1.500.000 forint közötti hitelösszegben érdemes gondolkodnia, ám ezen kívül is érdemes alaposan szemügyre vennie a lehetőségeket, mert a kölcsönök több paraméterükben is eltérhetnek.

Nem mindegy például, hogy a kölcsön összegét heti vagy havi részletekben kell visszafizetni. Az egyéni preferenciákon múlik, hogy valaki szívesebben fizet többször kevesebbet, mint inkább havonta egy nagyobb összeget. A fizetés gyakorisága a hitelösszeg maximumát is befolyásolja, ami szintén döntő tényező lehet. A gyakoriság mellett az időtartam sem mellékes: a törlesztőrészlet nagyságát befolyásolja, hogy egy, másfél vagy két év alatt törlesztjük a tartozást. A kiszámíthatóság szempontjából lényeges, hogy a törlesztőrészlet változik-e a futamidő alatt vagy mindvégig fix. Mindezek mellett a THM, vagyis a teljes hiteldíj mutató nagyságát sem szabad figyelmen kívül hagyni, ez ugyanis segít abban, hogy a személyi kölcsönöket össze tudjuk hasonlítani a költségeik alapján.

2. Így védekezhet az eladósodás ellen

Vannak, akik tartanak a személyi kölcsön felvételétől, mert félnek az eladósodástól. Szerencsére ebbe a hibába nehezebb beleesni, mióta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevezette a jövedelemarányos törlesztési mutatót (JTM), ami szabályozza, hogy havonta maximum mekkora összeg fordítható törlesztésre a nettó jövedelemből. Ennek értelmében, ha jövedelmünkhöz mérten túl magas összeget szeretnénk igényelni (amivel a jogszabályban rögzített mértéket meghaladóan terhelnénk a jövedelmünket), akkor a pénzügyi intézmény el fogja utasítani a kérelmünket ezen szabályozásra tekintettel.

De mekkora összeget lehet havonta hiteltörlesztésre fordítani? A szabályozás értelmében havi nettó 500.000 forintos jövedelem alatt havonta maximum a jövedelem 50 százaléka, vagyis legfeljebb 250.000 forint fordítható hiteltörlesztésre. Ha valaki legalább nettó 500.000 forintot vagy annál többet keres havonta, akkor a jövedelemnek akár a 60 százaléka is hiteltörlesztésre fordítható havonta.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy ilyenkor minden hiteltartozás összeadódik, tehát a személyi kölcsön mellé, ha van, akkor a lízing vagy a lakáshitel törlesztőrészletét is hozzá kell adni. Ugyanakkor a felvehető hitelösszeg növelhető adóstárs (például házastárs, élettárs) bevonásával. A pénzügyi intézménynek joga van ahhoz, hogy a jogszabály által meghatározott elméleti maximumnál kisebb hitelösszeget ítéljen meg egyéb hitelbírálati szempontokat figyelembe véve. 

3. Készítse elő a szükséges dokumentumokat!

A személyi kölcsön felvételének vannak bizonyos feltételei, amiket teljesíteni kell, például legalább 18 éves életkor és bejelentett magyarországi lakcím. Ha lejárt valamelyik azonosító okmánya, azt érdemes mielőbb megújítani. Ezek mellett viszont biztosan szükség lesz a rendszeres nettó jövedelem igazolására is. Figyelni kell arra is, hogy a munkáltató által kiállított igazolás nem lehet régebbi egy évnél.

A hitelbírálati folyamat meggyorsítása érdekében tehát mihamarabb a munkáltatóhoz lehet fordulni, hogy kiállítsa a megfelelő igazolást. Fontos azonban, hogy a kiállított dokumentum megfeleljen a pénzügyi intézmény által elvárt tartalmi követelményeknek. A hitelt folyósító szolgáltató weblapján általában lehet igazolási mintát találni. A rendszeres nettó jövedelem mellett kérhetik ugyanis annak a feltüntetését, hogy a munkavállaló mióta áll munkaviszonyban, a bérét terheli-e letiltás, vagy hogy a felmondási idejét tölti-e, mert ezek befolyásolhatják a hitelbírálat végeredményét.

A hitel folyósításához, majd visszafizetéséhez szükség lesz még egy lakossági bankszámlára, melyen keresztül kényelmesen, egyszerűen lehet a személyi kölcsön pénzügyeit kezelni. Ha nem rendelkezik ilyennel, és nem is szándékozik bankszámlát nyitni, akkor a Providentnél  lehetőség van a kölcsön mellé külön díj ellenében olyan opcionális szolgáltatást igényelni, amely igénylése esetén pozitív hitelbírálatot követően a kölcsön folyósítása és törlesztése készpénzben történik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!