Kulturális és történelmi értékek

2022.04.14. 14:00

Elismerés megyei borászatoknak: nemzeti oltalom alá kerültek

Nivegy-völgy, Sümeg, valamint Mura eredetmegjelöléssel nemzeti oltalom alá kerültek borászati eljárások, értékek az említett területeken.

Kovács Erika

Borászok az átadáson. Gál Péter főosztályvezető (középen) az Agrárminisztérium és Dobosi Győző (jobbról a harmadik) a Nivegy-völgyi borászok képviseletében

Forrás: a szervezők

Az erről szóló miniszteri elismerő oklevelet a minap adta át Gál Péter, az Agrárminisztérium borászati és kertészeti főosztályának vezetője az illetékeseknek a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HoReCa szakkiállításon, a Hungexpón nemrég. (HoReCa - Hotels, Restaurants, Cafés - a vendéglátóipar egyik szegmense, ami a szállodákra, az éttermekre és a kávéházakra fókuszál - a szerk.)  

A Nivegy-völgyben élő borászok képviseletében Dobosi Győző, Szentantalfa egyik borásza, a Balaton Borrégió Borrégiós Tanácsa elnöke vette át a rangos elismerést. 

Dobosi Győző elmondta, a Nivegy-völgyi szőlő- és bortermelők a Zánka-Óbudavár közötti területen több éve azon dolgoznak, hogy a saját termőhelyi identitásukat önálló eredetvédelemmel szabályozzák, és folyamatban van az uniós oltalmi eljárás is. Céljuk az, hogy az olaszrizling fajtának azt a sajátos ízvilágát, amit a Nivegy-völgy megteremt a bornak, minél jobban vissza tudják adni. A klasszikus vagy érlelt borok különleges ízét ugyanis nem csak a szőlőfajta adja önállóan, hanem a termőhely, az évjárat és az érlelés is.

- Az eredetvédelem nem csak az alapanyagot, a termőhelyet, hanem a kulturális és történelmi értékeket is közvetíti - fogalmazott a borász. Hozzátette, a jól körülhatárolt Nivegy-völgy nem csak értékes termőterületet rejt magában, hanem a csodálatos panoráma mellett páratlan nyugalmat, békét is áraszt, amit az évszázadok óta itt élő családok alapoztak meg. A borász és borrégiós elnök nagyon büszke arra, hogy az általa képviselt mindhárom terület nemzeti oltalom alá került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!