Termelői vásár Zircen

2022.09.19. 17:00

A törzsvevőknek már kedvenc termékeik vannak, azokat teszik a kosarukba

– Te mit raknál bele? – kérdezte a várandós kismama egyik gyermekét, ugyanis két kicsivel érkezett a piacra, és természetesen ők külön, kiskosaraikba pakolhattak. Korán megszokják, milyen a termelői vásár, amelyet Zircen nemrég élesztettek újjá, s ők is kiválaszthatják kedvenc terményeiket, termékeiket, ahogy a szombati árusítások törzsvevői már megtették.

Rimányi Zita

Ősszel is megtartják szombatonként a zirci piacot, az elkövetkező hetekben többféle alma és szőlő közt is lehet majd válogatni

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Csaknem fél éve tartották meg az új vásártéren először a zirci termelői és kézműves piacot. Azóta gyakorlattá vált, hogy már reggel, nyitás előtt többen várnak a kipakoló árusokra, hogy elsőként választhassanak maguknak például ebéd főzésére készülve finomságokat rekeszeikből, bár később is kimondottan szép árut kínálnak. Ez inkább az érdeklődést mutatja, azt, hogy van igény a kis- és őstermelők és a vevők közötti közvetlen kapcsolatra. Sor a húsárut készítők asztala előtt szokott kialakulni. Többen már ismerve különleges lekvárjaikat, szörpjeiket szoktak válogatni a pápai és a hajmáskéri termelőnél. A bakonyszentlászlói biokertészetből formás zöldségeket hoztak legutóbb, s a csetényi idős házaspárnál még mindig keresték őszibarackjukat, kérdezgették, van-e, pedig már nincs szezonja, annyira finomnak találták a vásárlók. Kedvencük lett a zirci óriásparadicsom is, az ökörszív formájú, amely kívülről gyakran csak halványpiros, a belseje viszont édes. A bakonycsernyei mézre, a borzavári tejtermékekre szintén van kereslet. 

Aki belekóstolt egyszer a piac hangulatába, az általában visszatér, így sokan megszerették a zirci szombati árusításokat – ez a tapasztalat. Az elmúlt hónapokban egyre gazdagabb kínálatot találtak az asztalsorokon, míg tavasszal inkább csak palántákat vehettek, az utóbbi hetekben többek között paprikát, cukkínit is tehettek kosarukba. Mostanában gyümölccsel, almával, szőlővel bővül a portékák köre. Hamarosan gyógyteákat hoznak a kistermelők, a szervezők pedig azt tervezik, hogy télen meleg teával, forralt borral csalogatják az érdeklődőket. 

Fotós: Rimányi Zita/Napló

Az biztos, hogy folytatódik ősszel is a szombatonkénti vásározás a Vidéken ,,Bénázók" Egyesület szándéka szerint, és rendhagyó rendezvényekre szintén számíthatnak a továbbiakban a piackedvelők, ugyanis az eddigiekben kiemelkedő sikerük volt az ilyen eseményeknek. Például Szent Mihály napja alkalmából a következő hétvégén, szeptember 24-én Kukoricázz velünk! címmel családi játékokkal és babaruhabörzével csatlakozik a város többi intézményének programjaihoz a piac 14 és 18 óra között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!