Tótvázsonyi őstermelőnél jártunk

2022.12.18. 15:30

A Nordmann lehet a sláger idén is

Ha karácsonyfa – pontosabban fenyőfa –, akkor Ivusza László tótvázsonyi őstermelő biztos pont a megyében. Évek óta termelik Somogyban a fenyőt, amelyet ezekben a hetekben Tótvázsonyban értékesítenek.

Juhász-Léhi István

Ivusza László fenyőfát ad el Polgár Erikának.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Kezdjük a végén, azzal, amire általában kíváncsi az olvasó. Ivuszáéknál luc-, ezüst- és Nordmann-fenyők várnak arra, hogy hazavigyék és feldíszítsék őket. Ezt bárki megteheti, ha kifizeti a lucért a méterenként 3000 forintot, az ezüstért az 5000-et, míg a Nordmannak 6500 forint métere. 
– Az idei nyár szárazsága miatt minden fenyőt érdemes vízbe tenni – ajánlotta az őstermelő. – A fákat ötesztendőstől 15 éves korig vágják ki. A Nordmannokat 10–12, de akár 15 éves korukig neveljük. Hozzátette, a fák hatalmas területen nőnek, öntözésük nem megoldható. 
– A mostani gazdasági helyzetben úgy gondoltuk, hogy a lucfenyő lesz a népszerű, azt fogják vinni az emberek, ám arányaiban az ezüst és a Nordmann közel ugyanúgy fut – tudtuk meg a termelőtől.
Hogy mi szól egyik vagy másik fenyő mellett? Egyértelműen a tűlevélhullás. Az ezüst és a Nordmann „szobabarátabb", hiszen nem annyira hullajtja a leveleit. 
A fenti árakról kiderült, 5-6 százalékos az áremelkedés 2021-hez képest. – Amennyire lehet, tartjuk az árakat. Persze az még kérdéses, hogy mi lesz jövőre – tette hozzá a tótvázsonyi őstermelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!