Elismerés

2022.12.09. 17:30

Figula Mihály az év bortermelője Magyarországon

Történelmet írt hazánkban a balatonfüredi Figula Borászat, ugyanis idősebb Figula Mihály (aki sajnos már elhunyt – a szerk.) után fia, Figula Mihály a Balatonfüred–Csopaki borvidékről idén szintén elnyerte az Év Bortermelője Magyarországon címet – derült ki a Magyar Bor Akadémia (MBA) eredményhirdetésén a Felix Kitchen & Barban.

Kovács Erika

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díjával kitüntetett Figula Mihály, a Balatonfüred-Csopaki borvidéken működő Figula Pincészet főborásza

Fotó: MTI/Mónus Márton

– Nagyon örülök az elismerésnek, amely egy kitűnő, fiatal, összetartó csapatnak köszönhető. A díjat édesanyám, Figula Mihályné kapta, mert minden rendes család élén egy komoly, határozott hölgy áll – közölte lapunknak Figula Mihály. Hozzátette, a díj nagy dicsőség a családnak, a kollégáknak, a borvidéknek. – Célunk, hogy szőlőben, borban egyedit hozzunk létre a világ egyik legjobb borvidékén. Köszönet illeti az igényes magyar borfogyasztókat, mert ezen a területen a hazai piac a megatározó – mondta.   

Az MBA által gondozott Év Bortermelője Magyarországon 2022 cím a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. 

Az eredményhirdetésen elhangzott, szerencsés ország vagyunk, rengeteg nagyszerű borászunk van, aki világszínvonalú borokkal látja el a hazai és külföldi borkedvelőket. Az idei nyertes fiatal kora ellenére méltán érdemelte ki a kitüntetést. Dédapja, Tolnay István a 19. század legtekintélyesebb borosgazdái közé tartozott. A tőle származó, a szőlő és bor iránti szeretetből táplálkozva a Figula Pincészet kemény munkával, lemondásokkal, nagy szorgalommal mára a legismertebb magyar borászatok egyike. A pincészetet az édesapa, Figula Mihály alapította, építette, akit szintén az év bortermelőjévé választottak 2000-ben, akkor, amikor fia, Mihály megszerezte szőlész-borász diplomáját. Miután édesapja hirtelen elhunyt, az akkor huszonéves fiatal hirtelen családfővé vált: egyik napról a másikra kézbe vette a birtok irányítását. Hatalmas felelősséggel a vállán, rengeteg munkával sikerült a családnak megtartani és továbbfejleszteni a virágzó borászatot. 

A Figula-szőlőskertek a pincészet hat kilométeres körzetében találhatók, 30 hektáron, ahol a klasszikus értelemben vett terroir-gazdálkodás folyik. Mihály igyekszik mindent a legmagasabb szinten művelni, fontosnak tartja a dűlők terméseinek szeparált kezelését szigorú hozamkorlátozás mellett. Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, amihez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai, technológiai lehetőségeket is alkalmazza. A legmagasabb minőségért a szőlő gondozásától a borok palackozásáig mindent a család végez, illetve felügyel. 

Figula Mihály naponta kérdezi magától: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot? Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését. Aki ismeri Mihályt, tudja, ha borokról van szó, nagyon komolyan beszél, egyébként rendkívüli humorérzéke van. Ha megkérdezik tőle, milyen pályára készült, annyit mond: „Gyerekként medve akartam lenni, végül borász lettem.” Hogy melyik a kedvenc évjárata? Természetesen 1992, mert akkor építették újra a tradíciót. 

Az öt legtöbb szavazatot elnyerő borász: Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék), Günzer Tamás (Villányi borvidék), Lamport József (Egri borvidék), Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék). 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!