Helyi gazdaság

2023.02.12. 13:00

BalatonBor és HegyBor a régió szolgálatában

Február 15-én, majd április 26-án tartanak borbírálatot Szentantalfán, ahol a BalatonBor és a Hegybor kerül terítékre - tudtuk meg a Badacsony Hegyközség minapi tájékoztatójából.

Szijártó János

Az ezzel összefüggő felhíváson is szerepel, hogy a BalatonBor olaszrizlingből készül, jó ivású, ugyanakkor tartalmas balatoni bor, elsősorban a gasztronómia és a régiós értékesítés számára. A BalatonBor az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka Magyarországon, mondhatni, a Balaton bora. A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a feltételeknek. Az objektív paramétereken túl a termék minőségét egy bírálóbizottság garantálja, hiszen csak a bírálaton megfelelt borokból készülhet BalatonBor.

A HegyBor szintén olaszrizlingből készül, tartalmas balatoni bor. A csomagolásnál a BalatonBortól eltérően, mindegyik termelő a saját borainak megfelelő címkézést használja, de egy egységes logó és zárás azért jelzi az összetartozást. A HegyBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, de bárki készítheti, aki megfelel a borbírálat követelményeinek. Mindkét régiós termék létrehozása azt a célt szolgálta, hogy a tó körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzete stabilizálódjon, boraik népszerűbbé, keresettebbé váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!