Nem lehet sokáig halasztani

2023.02.03. 08:00

Sok helyen már metszenek a szőlőkben

A nagyobb területeken jellemzően megkezdték már a metszést, a kisebb birtokok gazdái viszont kivárnak, hiszen a termés szempontjából meghatározó munkálatot igazából akkor érdemes elkezdeni, amikor a nagyobb fagyoktól már nem kell tartani. Természetesen sokáig halasztani azért nem lehet, azt nem érdemes megvárni, amíg a nedvkeringés megindul és a metszési felület "könnyezni" kezd.

Szijártó János

A badacsonyi Laposa Zsófia négyhektáros birtokának háromnegyed részét megmetszette. Már karácsony előtt nekiállt a munkának

Forrás: Laposa Zsófia

A négy hektáron gazdálkodó badacsonyi Laposa Zsófia korán látott neki a munkának, tulajdonképpen karácsony előtt már ollóval a kezében járt ki a birtokra.

– Túl sok segítségem nincs, így időben el kellett kezdenem a metszést, mostanra a harmadik hektárral is elkészültem. Bár tél nem igazán volt eddig, a szőlő nyugalmi állapotban van, azaz semmi akadálya nem volt a korai kezdésnek. Persze jó lenne, ha a hőmérséklet egy ideig nulla Celsius-fok alatt maradna és egy kis hó sem ártana – mondta el érdeklődésünkre. Majd hozzátette, hogy az eddig leesett csapadék mennyisége ugyan összességében megfelelő lenne, de annak eloszlása nem volt túlzottan szerencsés. Egy-egy nap alatt sok esik le, majd utána egy ideig semmi. 

Azt is megtudtuk, hogy Laposa Zsófia egy különleges, hazánkban még kevéssé elterjedt metszést alkalmaz, ez az úgynevezett szelíd metszés. 

– Olaszországban, Franciaországban gyakran alkalmazzák, az a lényege, hogy a tápanyag szállítási útvonalat tiszteletben tartja a gazda. Úgy vágja a vesszőt, hogy a nedvkeringés folytonosságát megőrizve, minél kevesebb vágási sebet ejtsen. Ennek eredményeként egészségesebb, ellenállóbb, hosszabb élettartamú szőlőre számíthatunk – tette hozzá az olaszrizlinget, rajnai rizlinget, illetve furmintot termelő gazdálkodó.

Az öt hektáron gazdálkodó nemesvitai Eke Ferenc általában februárban kezdi a metszést. Birtokán olaszrizlinget, ottonel muskotály, cserszegi fűszerest, kékfrankost és szürkebarátot termel. 

– Még korai lenne bármit is mondani az idei termésről, talán abban reménykedhetünk, hogy rosszabb nem lesz a tavalyinál. A csapadék mennyisége nagyjából elegendő volt, bár hó formájában nyilván jobb lett volna. A tartós, egy-két hétig tartó hideg viszont kifejezetten hiányzik, hiszen a kórokozók akkor pusztulnak el, ha a hőmérséklet még nappal sem emelkedik nulla fok fölé – hangsúlyozta a szőlősgazda.

Eke Ferenc egyébként ernyőművelést alkalmaz már jó ideje, mint mondta, ez nála bevált, a növényt nem lehet túlterhelni, kiszámítható mennyiséget, jó átlagot és jó minőséget hoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!