Alapkőletétel

2023.06.16. 17:30

Nagy István agrárminiszter: "A Somló egy csoda!"

5,8 milliárd forint beruházással, melynek fele kormányzati, illetve vidékfejlesztési támogatás, új pezsgőüzemet építenek a Somlón, a Kreinbacher Birtokon, mondta Nagy István agrárminiszter az alapkőletételen pénteken.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- A Somló egy csoda! - vélte Nagy István agrárminiszter, majd a beruházást a birtok egy újabb mérföldkövének nevezte. Kifejtette, a Kreinbacher Birtok története jól mutatja, a mindig új utakat kereső magyar borászatok, borászok az agrárium zászlóshajói, a hagyományt, megújulást ötvözve, a kihívásoktól nem megriadva új lehetőségeket kutatnak, rendületlenül menetelnek céljaik felé. 

- Szenvedélyüket, hitüket, szorgalmukat siker koronázza, a magyar borok, pezsgők visszatértek Európa élvonalába, erősítik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jó hírét - hangsúlyozta. Hozzátette, a kormány vidékfejlesztési programjával eddig mintegy 428 milliárd forint támogatást nyújtott. A beruházások újabb lehetőségeket nyitnak: munkát, megélhetést, biztonságot adnak a magyar családoknak. Idéntől fel lehet használni azokat a forrásokat, amiket a közös agrárpolitikai stratégiai tervben meghatároztak. 

Nagy István elmondta, a magyar kormány célja továbbra is a mezőgazdasági termékek kiemelt támogatása, a feldolgozóüzemek technológiai fejlődésének elősegítése. Stratégiai ágazatnak tekintik az élelmiszeripart, melyben prioritást élvez a borászat. Felidézte, méltatta Kreinbacher József munkáját, aki közel két évtizede néhány hektár szőlőt vásárolt a Somlón, hogy elsőként a borvidéken palackos érlelésű pezsgőket készítsen. 

Kása Zsolt, a birtok tulajdonostársa méltatta kollégáit, a kitűnő csapatot, mellyel egy kis pincéből a magyar tradicionális pezsgőgyártás meghatározói lettek. Kiemelte a maximalizmus, a kritikus szemlélet, a tökéletesre való törekvés szerepét. Reményei szerint a pezsgőkészítésben egyszer elérik itthon azt a hírnevet, amit Franciaországban Champagne megszerzett. 

– A birtokon a sok százezer palack kapacitású pincénél a legmagasabb minőségű szőlőtől kezdve, a legjobb borokon át a csúcsgasztronómiáig komplett értékteremtési láncot képviselnek, mely a borászatban az előmenetel, a siker útja - ezt Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport tulajdonosa, ügyvezető igazgatója mondta, és köszönettel szólt a kormányzat többszöri támogatásáról. Rámutatott, a birtok, illetve a somlói borászatok az érmeikkel világszínvonalat képviselnek, a beruházások a helyi emberek érdekeit szolgálják. 

A köszöntők után a szónokok elhelyezték a beruházás alapkövét, az időkapszulába többek között a Napló egy számát tették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!