Kiemelkedő minőség

2023.09.08. 14:00

Finom zamatokkal hálálta meg a jó nyári időt az alma

A vármegye meghatározó gyümölcstermelője, a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. ezen a héten kezdte meg szüretelni a gála galaxy fajta almát.

Szijártó János

Folyamatban van a gála galaxy fajta alma szüretelése a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. ültetvényén

Fotó: Szijártó János/Napló

A mennyiség a megszokottak szerint alakul, a minőség viszont mind a zamat, mind a beltartalom tekintetében kiemelkedő, a termény jelentős része a prémium kategóriának felel meg.

– Köszönhető mindez ez az idei csapadékosabb időjárásnak, a termesztés során alkalmazott korszerű, természetközeli technológiáknak, az optimális napsütéses óraszámnak. A múlt évi aszály után a fák jól érezték idén magu- kat, és ezt zamatos terméssel hálálták meg – tudtuk meg a cég kertészeti ágazatvezető­jétől.

Nagy Máté kertészmérnök elmondta, hogy a gála egy édes, kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező fajta, amely a Veszprém-Szabadság- pusztán levő gyümölcsöskert bejáratánál található boltjukban már most is kapható.

– Összességében 12,27 hektárnyi almánk van, a várható termés 35–40 tonna hektáronként. Bár virágzáskor a hűvös, esős idő nem segítette a kötődést, a sok öntözés és helyesen megválasztott technológia kiváló minőséget produkált. A sok csapadék több növényvédelmi beavatkozást igényel, de integrált gyümölcstermesztést folytatunk. A minőség záloga, hogy sok esetben nem vegyszerrel, hanem növénykondicionálókkal erősítjük a növényt, hogy ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Az almamolycsapdák az átlagos évhez képest kevesebbet fogtak, míg a gombás betegségekre jobban oda kellett figyelni. 

Fotó: Szijártó János/Napló

A vállalat 1,4 hektárnyi kajszibarackkal is rendelkezik, ahol szintén jó minőségű termésről számolt be a szakember. Ami a meggyet illeti, ott komoly gondot okozott az eső a virágzás idején, amely monília veszélyt okozott. A nagy gyártók szívesen vitték a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. cigánymeggyét, amelynek karakteres íze, határozott színe alkalmas az ivólevek feljavítására. Az idei kiváló minőség miatt valamivel nagyobb volt az igény a légyártók részéről, mint a termés mennyisége. 

A szilváról általánosságban annyit mondott Nagy Máté, hogy szezon vége felé azt lehet látni, hogy a gazdák erős közepes terméssel számolhattak idén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!