Őszi betakarítás

2023.09.24. 16:00

Raktárkapacitási problémák várhatóak a vármegyében

A napraforgó betakarítása próbavágásokkal már megkezdődött, a tételek jellemzően 7-8 százalékos nedvességtartalomnál járnak, ideálisak az állományok az aratáshoz. Az átlagok jellemzően az előzetes termésbecsléseknek megfelelően alakulnak, üzemi szinten hektáronként 2,5-3 tonna körül. A gazdálkodók szerint sem lesz rekordtermés, azonban összességében kifejezetten biztatóak az eddigi eredmények.

Szijártó János

A kukorica tárolása a jelen állapot szerint nehézségekbe ütközhet raktárkapacitási problémák miatt Fotó: Szijártó János

Több más mellett ez is elhangzott az Agrárminisztérium által működtetett Betakarítási Koordinációs Bizottság legutóbbi konzultációján a NAK Veszprém Vármegyei Igazgatóságán. Mészáros István vármegyei főfalugazdász ismertetőjében elmondta, hogy a napraforgó piaci ára lesújtóan alacsony, az elmúlt hetekben stabilnak látszó tonnánkénti 130 ezer forint körüli értékét sem tudja tartani, a piac a tonnánkénti 120 ezer forint környékére zuhant. Ezenkívül komoly raktárkapacitási problémák is várhatóak a vármegyében. A szárítók és termelők határozott véleménye, hogy a tvalyi és idei beragadt gabonakészletek okoznak majd gondot, és mivel a gabonapiac áll, nem várható, hogy a következő hetekben rohamosan ürülnének a készletek. A napraforgónak még lesz helye, a kukorica tárolása viszont a jelen helyzet szerint nehézségekbe ütközhet, az átvétel megakadhat, a termelők patthelyzetbe kerülhetnek. Ráadásul ez a vármegye összes nagyobb szárítóját és terménytárolóját érinti.

A silókukorica és silócirok betakarítása nagyjából a kétharmadánál tart, hektáronként 25–35 tonnás eredménnyel. Mint elhangzott, az állattartók elégedettek a siló minőségével, a növények nem száradtak ki, jó minőségű erjedéssel kalkulálhatnak, beltartalmi értékét tekintve megfelelő tömegtakarmánnyal számolhatnak. A burgonya betakarítása folyamatban van, gyenge-közepes termésátlagokkal, amit a termelők a tavaszi hideg időjárás és az esőzések számlájára írnak. A repce vetésének tizede sincs már vissza, szinte mindenhol végeztek, a termesztési kedv a tavaly őszihez hasonlóan alacsony. A munkálatok kapcsán érdemi problémák nem adódtak, az augusztus végi vihar és felhőszakadás szórványosan okozott kelésgyenge táblákat. A kalászosok közül a silórozs vetésével érdemben haladnak a termelők, jellemzően a tavaszi silókukorica „elé” vetett rozs már a földben van. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!