Fenntartható jövő

2023.10.19. 20:00

Érdemkeresztet hozott Herendre az agrárminiszter a Jáger csoport ügyvezető igazgatójának

Mostanában sok szó esik az újrahasznosításról, ennek ellenére kevesen tudják, hogy e téren a mezőgazdaság élenjárónak számít. Pozícióját még tovább erősíti a Jáger Csoport herendi telephelyén csütörtökön átadott berendezés. Az eseményen részt vett Nagy István agrárminiszter, aki kitüntetést adott át az ügyvezető igazgató Csatári Lászlónak az elkötelezett és a nemzetgazdaság számára fontos tevékenységért, amelyet munkatársaival együtt végez.

Hankó András

Nagy István agrárminiszter és Csatári László, a Jáger csoport ügyvezető igazgatója

Forrás: Napló

Fotó: Fülöp Ildikó

Nem kevesebbről van szó, mint arról, hogy belátható időn belül a mezőgazdasági tevékenységekhez felhasznált, illetve az azok nyomán termelődő műanyag hulladék teljes egészében visszaforgatódik. A csoport herendi üzemében például az öntözéshez használt csövek készülnek belőle. Újrahasznosítani pedig bőven van mit, ugyanis az intenzív mezőgazdálkodásban hatalmas mennyiségben használnak műanyag takarófóliákat, öntözőszalagokat, zsákokat és kötözőzsineget. Ezek hasznos élettartamuk lejárta után még akár évtizedekig is terhelik a környezetet. Az újrahasznosításukra azonban ma már megvannak a megfelelő technikák, amelyeknek kifejlesztésében jelentős szerepet vállaltak a hazai kutatók, valamint az olyan magyar vállalatok, mint a 25 éves Jáger Csoport, amelynek első újrahasznosítási szabadalmát 2013-ban jegyezték be. 

Azután sorra jöttek mindazon újítások és termékek, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a körforgásos gazdálkodás minél nagyobb teret nyerjen az agráriumban. A nyereségének jelentős hányadát a fejlesztésbe visszaforgató cég az utóbbi években olyan újdonságokkal jelent meg a piacon, mint a gyeprács, a műanyag térburkoló elem, az álláskönnyítő szőnyeg és a hőfogó háló. 

A Jáger Csoport a Körforgásban a gazdákkal elnevezésű program keretében arra vállalkozott, hogy újrahasznosítja az óriási mennyiségben keletkező fóliahulladékot, amelyet a csoport részét képező Green Technológia Kft. gyűjt össze az erre kijelölt pontokon. A most átadott KPE berendezés a többek között ily módon begyűjtött, majd feldolgozott műanyag hulladékból gyárt öntözőcsöveket. Márpedig az öntözés és ehhez kapcsolódóan a felelős vízgazdálkodás jelentősége szinte felbecsülhetetlen, hiszen a földek kiszáradása egyértelműen érzékelhető folyamat. Ahogy Nagy István fogalmazott: a víz már ma aranyat ér, és a dolgok afelé mennek, hogy később ez nemcsak képletesen lesz igaz, hanem a valóságban is.

Az átadóünnepségen Nagy István agrárminiszter Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Csatári Lászlónak azért az áldozatos, elkötelezett és a nemzetgazdaság számára igen gyümölcsöző tevékenységért, amelyet munkatársaival együtt végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!