Pályázatok

2023.11.11. 07:00

Jó hírekkel érkezett a porvai gazdákhoz az államtitkár

Se nem kicsi, se nem nagy, éppen hozzám való vagy – szól dal, ám a mezőgazdaságban a tapasztalatok alapján éppen nem így van. A közepes méretű gazdálkodások támogatása nem volt túl sikeres, nem tudták megugrani a növekedéshez szükséges szintváltozást. Így inkább a nagyobb vállalkozások és a kistermelők számára írnak ki több újabb pályázatot. Nobilis Márton Pál, az agrártárca államtitkára emellett más jó hírekkel is szolgált a porvai fórumon.

Rimányi Zita

A helyi és környékbeli gazdák megosztották tapasztalataikat az államtitkárral

Forrás: Napló

Fotó: Rimányi Zita

Veinperlné Kovács Andrea elkísérte a zirci Vezír-hús Kft. üzemébe, ahol többek közt a porvai hódító páros kolbász készül, aminek a felvételét tervezik az értéktárba, így Horváth István János ügyvezetővel, aki porvai származású, erről is beszélgethettek. A Szépalma Hotelbe és a szépalmapusztai ménesbirtokra szintén ellátogatott az államtitkár, és kora délután a porvai Márton-napi forgatagon vett részt. 

A kulturális program keretében a helyi gyerekek adták elő Szent Márton történetét. Ennek kapcsán Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az esemény megnyitóján arról beszélt, hogy Szent Márton nem akart püspök lenni, szerény emberként karolta fel az elesetteket, s ma is példát adnak tettei. 

Az államtitkár is jobban megismerhette a bakonyi községet, és talán az volt a leghasznosabb része programjának, hogy egyeztetést folytathatott helyi és térségi termelőkkel, mezőgazdasági vállalkozókkal. A gazdasági fórum elején Nobilis Márton Pál elmondta, hogy a korábbi pályázati támogatások felhasználásának tapasztalatai szerint a legkevésbé a közepes méretű gazdaságok tudták azokat sikeresen hasznosítani, túl nagynak bizonyult számukra az ugrás, ami a nagyobb céggé váláshoz kellett volna. Ezért az elkövetkezőkben inkább a nagyobb és a kisebb mezőgazdasági termelők anyagi segítésére ügyelnek a pályázatok kiírásakor. 

Egy családi gazdaság vezetését átvevő fiatal hölgy elmondta, hogy főként szálas takarmányok előállításával foglalkoznak és juhtenyészetük van, amit a kisüzemfejlesztési támogatás révén fejlesztettek. Húshasznú tehén tartásába szeretnének kezdeni, és feldolgozásra is gondoltak. A növekvő állatállománynak pedig nagyobb istálló kell. 

Nobilis Márton megköszönte észrevételeiket, kérdéseiket, és bejelentette, hogy egy olyan jogszabályt fogadhatnak el hamarosan, ami könnyítést jelent a kistermelőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!