Költségvetés

2024.02.14. 13:07

Fejlesztésre, felújításra csaknem kétmilliárd jut Ajkán

A város 2024. évi költségvetésének főösszege 14,7 milliárd forint, amely valamivel alacsonyabb, mint a tavalyi, de elegendő a megfelelő működéséhez.

Tisler Anna

A működési kiadásokra 9 milliárd forint a tervezet, a felhalmozási keret 5,3 milliárd. A helyi adókból több mint 5 milliárd a tervezet, amelyből az iparűzési 3,6 milliárd,  az építményadó 1,1 milliárd, a telekadó 320 millió. A komoly összegű saját bevétel bizonyos mértékű szabadságot ad a városnak. Beruházásra 1,5 milliárd, felújításra 450 millió, egyesületek támogatására 312 millió, a Sportváros támogatására 240  millió forint szerepel. 

Az iparűzési adóról szólva Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy a városvezetés tisztában van az ajkai vállalatok teherbíró képességével. Talán nincs olyan önkormányzat az országban, amelynek jobb a kapcsolata a területén működő gazdasági társaságokkal. Ő maga februárban már nyolc gazdasági társaságnál járt, ismeri a működésüket, a céljaikat, a terveiket. 

A sportfejlesztés terén is nagyot léptek együtt előre, több mint 10 milliárd forint társasági adót ajánlottak fel. Nem valószínű, hogy az országban van még egy olyan város, amelyik a lakosságszámhoz viszonyítva ilyen eredményt ért el. A városban 35 olyan gazdasági társaság működik, amely 1 milliárd forint feletti termelési értékkel rendelkezik. Parkolók, utak, járdák felújítására, építésére sikerült 2 milliárd forintot szerezni. Létrehoztak egy olyan adatállományt, amelyben öt osztályba sorolják a meglevő járdákat abból a szempontból, hogy milyen az állapotuk. A teljes felújításához 10 milliárd forintra volna szükség. 

Az ülésen 14 képviselő volt jelen, a költségvetést 10 igen szavazat mellett 4 tartózkodással fogadták el a február 13-án. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!