Trendek

2024.02.04. 10:00

Veszprém vármegye ingatlanpiaca óvatosan kezdte 2024-et

Majdnem minden harmadik eladásra szánt ingatlannak (29,2 százalék) csökkentették már az árát az otpotthon.hu adatai alapján. Az árcsökkenés átlagosan 10,5 százalékos volt ezeknél. Veszprém vármegye ingatlanpiaca a 9. a 2023-as adatok alapján a vármegyék rangsorában az eladó ingatlanhirdetések számát tekintve, miközben minden harmadik meghirdetett ingatlan árát csökkentették már a vármegyében. Milyen dinamikával indult 2024 a vármegye ingatlanpiaca.

Veszprémből mindössze az ingatlanhirdetések 17 százalékát adták fel, nagy a kínálat többek közt Ajkán is

Fotó: Napló-archív

Veszprém vármegyében 2023-ban több mint 9400 ingatlanhirdetést adtak fel az ország egyik legnagyobb ingatlankeresőjén, az otpotthon.hu-n, ez 9 százalékos növekedés a 2022-ben meghirdetett ingatlanok számához képest. A vármegyét Somogy előzte meg 9950 hirdetéssel, és Fejér követte 9100 hirdetéssel 2023-ban. Az új évben hasonló arányban adtak fel hirdetést a vármegyében, amivel maradt a 9. legnagyobb ingatlanpiaca az országnak Budapestet nem számítva.

Megállt az árnövekedés, a családi házak árai már csökkennek

Magyarországon - Budapestet leszámítva - 2023-ban átlagosan 467,5 ezer forint volt a családi házak négyzetméterára, míg a lakásoknál átlagosan 682,7 ezer forintot kértek négyzetméterenként. Ugyanebben az időszakban Veszprém vármegyében átlagosan 657,3 ezer forintos négyzetméteráron hirdetették a családi házakat megvételre, míg a lakásoknál 870 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Az itteni házakat és lakásokat tehát egyaránt jelentősen magasabb áron hirdetik, mint máshol az országban.

Ha az átlagos négyzetméterárak változását tekintjük az elmúlt egy évben, akkor azonban 2024 januárjára jelentősen csökkentek az árak az egy évvel ezelőtti állapothoz képest: a házakat idén januárban 16 százalékkal kedvezőbb négyzetméteráron hirdetik, és a lakásoknál is megállt a növekedés.

Az egyik legnagyobb mértékben itt csökkentenek a hirdetők áraikon

Az otpotthon.hu oldalon hirdetők is igyekeznek a piachoz igazítani áraikat. Veszprém vármegyében az aktív hirdetések harmadán már csökkentettek az eredeti hirdetési áron az ingatlanjukat értékesíteni szándékozók, és mindössze a hirdetések 3,8 százalékában emeltek az eredeti áron.

Aki csökkent az árakon, az átlagosan 12 százalékot változtat az eredeti értéken. Aki viszont emel, az bátrabban változtat: házak esetében átlagosan 16 százalékkal magasabb árat is megadhatnak a hirdetők.

- Az otpotthon.hu adatai szerint az ingatlanhirdetések hosszának függvényében hajlandóak a lakástulajdonosok árat csökkenteni - mondta Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője. - Nagyobb változtatási hullám indul az aktív hirdetés harmadik-negyedik hónapjában, a lélektani határ pedig a fél év, általában ezután is nagy arányban csökkentenek az eredeti hirdetési áron.

Nem csak a megyeszékhelyen lehet könnyen otthonra találni

A vármegyében nem kell tartani az alacsony kínálattól: tavaly több mint 200 településről adtak fel ingatlanhirdetést. A többi vármegyéhez képest itt jobban eloszlanak a hirdetések, Veszprémből mindössze az ingatlanhirdetések 17 százalékát adták fel, nagy a kínálat Balatonfüreden, Pápán, Ajkán és Balatonalmádiban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!