Vállalkozások, figyelem!

2024.03.11. 13:00

Pályázat munkahelyi képzésekre, több formában

A Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium arról tájékoztatott, hogy újabb tizenöt milliárd forintos szakaszra pályázhatnak a vállalkozások munkahelyi képzéseik megvalósításához. Több fajta pályázat igénybe vehető, cégtípustól függően.

Benkő Péter

Több fajta pályázat segíti a munkahelyi képzéseket

Fotó: Kormányhivatal

Az uniós forrásokból megvalósuló Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz (GINOP Plusz) kiemelt projektjének célja, hogy a vállalatoknak nyújtott – feltételesen visszatérítendő – támogatásokon keresztül segítse munkavállalóik képzését, hozzájárulva a vállalkozások termelékenységének javításához, a munkavállalók kompetenciáinak fejlesztéséhez. A program korábbi szakaszaiban eddig mintegy 1200 vállalkozás több mint ötvenezer munkavállalója részesült képzési támogatásban.

Több fajta pályázat segíti a munkahelyi képzéseket
Több fajta pályázat segíti a munkahelyi képzéseket
Fotó: Kormányhivatal

A GINOP Plusz Program munkahelyi képzésekre fordítható hetven milliárd forintos pályázata keretében a munkáltatók többek között szakmai ismeretekre irányuló képzésekhez, valamint IKT és nyelvi képzésekhez kaphatnak támogatást, elsősorban a munkavállalók képzési költségeihez, valamint a képzés miatt kieső munkaidőre járó béréhez. A képzéseket támogató program következő, meghirdetett szakasza számos könnyítést tartalmaz. Az energia-intenzív ágazatokban működő vállalkozások, ha képzési tervükben zöld átálláshoz kapcsolódó képzés is megjelenik, száz százalékos intenzitással igényelhetnek támogatást. A képzési és bértámogatási elem kapcsán a támogatás maximális mértéke a vállalat méretétől függően kkv-k esetében hetvenöt millió, nagyvállalatoknál százötven millió forint. A képzési és bértámogatásra vonatkozóan mikro- és kisvállalkozás esetében hetven, középvállalkozásoknál hatvan, nagyvállalatoknál pedig ötven százalékos a támogatási intenzitás. A megítélt támogatás feltételesen vissza nem térítendő, ami az új szakaszban kedvezőbb továbbfoglalkoztatási feltételek meghatározott mértékben történő teljesülése esetén válhat vissza nem térítendő támogatássá.

Az infláció visszaszorítása után idén a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, négy százalék körüli GDP bővülést érjen el. A GINOP Plusz program új pályázatai is részei ennek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!