Csúcsra jártak a szálláshelyek nagyszombaton

2024.04.04. 20:00

Közel 600 ezer vendégéjszakára érkezett foglalás a húsvéti ünnepek alatt

A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest három százalékkal magasabb forgalmat hozott az idei húsvét a hazai szálláshelyeknek. Több mint 270 ezer vendég közel 600 ezer éjszakára foglalt szállást a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint.

Veol.hu

Ezeknek több mint 65 százalékát vidéken, közel 35 százalékát pedig a fővárosban regisztrálták. Az országhatáron túlról számos cseh, német és szlovák vendéget fogadtak a szálláshelyek. A legjellemzőbbek a kétfős, kétéjszakás foglalások voltak, de sokan ennél is hosszabban időztek a hazai tájakon. Idén 138 ezer honfitársunk indult útnak húsvét alkalmából a NTAK adatai szerint. 

Nagycsütörtök és húsvéthétfő között több mint 300 ezer éjszakára foglaltak szállást a belföldi utazók, közülük a legtöbben a Balaton, valamint a Mátra és a Bükk térségét, valamint Budapestet és környékét keresték fel.

A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak közel háromnegyede hazai turistáktól származott. Az utazók 16 százaléka 18 év alatti volt, ami mutatja, hogy a családok is szívesen útra keltek húsvétkor.

Országszerte 9 százalékkal haladta meg a külföldi vendégforgalom a tavalyi ünnepi hosszú hétvége adatait. A budapesti vendégéjszakák 89 százalékát a nemzetközi utazók adták. A legtöbben Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek a fővárosba, a vidéki desztinációk szálláshelyeit pedig főként csehek, szlovákok és németek töltötték meg. 

Ők elsősorban a Balatonra, Bükre, Sárvárra, valamint Debrecen és térségébe látogattak el a hosszú hétvégén.

 A legnagyobb külföldi vendégforgalom a főváros mellett Büköt, Hévízt, Sárvárt és Hajdúszoboszlót jellemezte.

Az előző évhez hasonlóan Budapest után a fürdővárosok, így Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük és Zalakaros vonzották a legtöbb utazót. A térségek közül a legnagyobb, 7 százalékot meghaladó forgalomnövekedésnek Sopron és a Fertő-tó, valamint Bük–Sárvár szálláshelyei örülhettek.

Országos szinten a vendégéjszakák közel 53 százalékát szállodákban, 32 százalékát magán- és egyéb szálláshelyeken töltötték. A szállodák nagyszombaton jártak leginkább csúcsra; kihasználtságuk a fővárosban elérte a 81 százalékot. A vendégek több mint 13 milliárd forintot hagytak húsvétkor a szálláshelyeken, ebből közel hatmilliárd forint a belföldiekhez volt köthető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!