ki a vízből

2018.08.23. 17:31

Másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonnál

Érdemes komolyan venni a jelzést.

veol.hu

A Balaton mindhárom medencéjére (nyugati, keleti és a középső) másodfokú viharjelzést adtak ki csütörtök délután.

Forrás: met.hu

A tónál elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. A szél a záporok, zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik (40-60 km/h), zivatarral viharossá is válhat (60-70, néhol 80 km/h). A déli óráktól egyre többfelé megindul a gomolyfelhő képződés. Késő este 23 fok valószínű.

Éjféltől a Balatonnál átmenetileg csökken a csapadékhajlam, majd hajnaltól a nyugati medence térségébe ismét zápor, zivatar sodródhat. – írja a met.hu.

Mit jelent a másodfokú viharjelzés?

A másodfokú jelzés arra figyelmeztet, hogy a vihar rövid időn belül megérkezik az adott partszakaszhoz. Nagy, tarajos hullámok és viharos szél kíséri. Ekkor már a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Fürödni vagy bármilyen vízi eszközzel közlekedni ebben az esetben tilos. Ez alól egyedül a vitorlázás a kivétel. Ne felejtsük el, hogy nem csak a mély vízben lehetünk veszélyben. Vihar esetében ugyanis könnyen „porzik a víz”, vagyis 50-70 centi magas vízpermetet jön létre a felszínén, ami megnehezíti a légzést.

További információkat itt olvashat a balatoni viharjelzésekről>>>

Nyitókép forrás: pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!