időjárás

2020.06.05. 07:21

Esernyő nélkül egy Veszprém megyei se induljon el pénteken

Forrás: pixabay.com

Az eleinte gyenge vagy mérsékelt (5-20 km/h), változó irányú szél a délelőtt folyamán délies irányból ismét egyre többfelé megélénkül-megerősödik (25-45 km/h, helyenként ~50 km/h). Zivatarfelhő környezetében további szélerősödésre (55-65 km/h), heves zivatarral akár 70-90 km/h-t elérő széllökésekre is számíthatunk. Késő délután nyugati, északnyugati irányba fordul a szél, miközben jelentősen veszít erejéből (25-40 km/h). Estére várhatóan 25 km/h alá mérséklődik a légmozgás. Erősen felhős időre van van kilátás, legfeljebb rövid napos időszakokkal. A nap folyamán több alkalommal is számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. A déli óráktól egy-egy hevesebb zivatar is feltűnhet a tavaknál, amelyhez lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék és jég is társulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet nyugaton 20, 21, keleten 23, 24 fok körül alakul. Estére 13, 14 fok köré hűl le a levegő.

A Balaton Siófoknál 17.5 fokos.

Csökkenhet a teljesítőképességünk

Kezdetben a melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat, csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Péntek délután egyre többfelé a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás, legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.

A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is. – írja a met.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!