milliók érkeztek a számlájukra

2018.02.07. 15:01

Amerikai cégeket vertek át hamis e-mail címmel

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség bűnsegédként elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy 22 éves nővel szemben, aki kameruni állampolgár élettársával 2015 januárjában kft.-t alapított és annak nevében bankszámlákat nyitott, melyekre külföldi gazdasági társaságoktól csalással megszerzett pénzösszegek érkeztek.

A vádirat szerint ismeretlenek két, az Egyesült Államokban működő gazdasági tásaság e-mailes levelezéséhez hozzáférve, azt megismerve, a cégek üzleti partnerének adták ki magukat úgy, hogy az üzleti partner tényleges elektronikus levelezési címéhez az összetéveszthetőségig hasonló e-mail címről küldtek hamis számlát, illetve levelet, amelyet a sértettek nem észleltek.

Az ügy atlantai székhelyű sértettjének 2015 júliusában küldött hamis számlán a vádlott cégének bankszámlaszáma szerepelt, melyre a csalást nem észlelő társaság a számlán feltüntetett több mint 28 ezer dollárt el is utalta. A mintegy 7.750.000 forintnyi összeg egy része utóbb a vádlott élettársa által Kamerunban használt gépkocsi vételárául szolgált, illetve a pénz jelentős részét a vádlott és élettársa a megélhetésükre fordították.

Az ügy másik, Kentucky államban működő sértettje az egyik kínai székhelyű gazdasági partnere felé fennálló esedékes tartozását illetően kapott megtévesztő e-mailt, amelyben az elkövetők adóügyekre hivatkozással azt kérték, hogy a sértett a pénzt ne az üzlettárs Szingapúrban vezetett bankszámlájára, hanem az e-mailben megadott bankszámlaszámra utalja.

A Kentucky állambeli cég ezek után háromszor is a megtévesztő e-mailben feltüntetett bankszámlaszámra utalt, azonban az első esetben a csalást időben észlelték, és intézkedtek a pénzösszeg visszahívása iránt, míg a két másik alkalommal átutalt, és a magyar bankszámlán összesen mintegy 17 millió forintban jóváírt összeget a vádlott 2016 májusában már azért nem tudta felvenni, mert a számlán levő pénzt a nyomozó hatóság lefoglalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!