jó tanácsok autósoknak, gyalogosoknak

2018.02.20. 15:50

Mire figyeljen, aki télen indul útnak?

Helt Ákos hadnagy, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője a téli utazás kapcsán kiemelte, szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni.

Kovács Erika

Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, ne egyedül, mindig kísérő személlyel tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.

Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok), illetve teletankolt állapotban van. Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát tartalék elemekkel együtt, meleg italt, legalább egynapi étkezésre elegendő élelmiszert.

Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni. Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogógázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak. Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő és ítélőképességet, ami ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

Ha bajba került és segítségre van szüksége: elsősorban próbáljon meg helyben segítséget keresni és kérni, ha ez eredménytelen, hívja a közismert 112-es központi segélyhívó telefonszámot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!