ajka

2018.05.23. 07:00

Ismét rács mögé kerül a csalásért elítélt nő

A csalás miatt már többször elítélt nő ismét rács mögé került, ezúttal három évre ítélték el, holott egy fillér kárt nem okozott.

Mátételki András

Az egyik ajkai építőipari kft. 2014 végére nehéz pénzügyi, gazdasági helyzetbe került, ezért a cég vezetői felkérték a budapesti követelési szakértőt, B. Z. Lászlót (68) hitelezői, illetve szállítói követelésekkel kapcsolatos vagyonkezelői feladatokra, adósságrendezésre. Fő teendője az volt, hogy a bankkal egyezségre jusson, ne mondják fel a hitelszerződést. Egy jogász is részt vett 2015 áprilisában azon a tárgyaláson, ahol a banknak felajánlottak 10 millió forintot hiteltartozásként, de ezt a pénzintézet képviselője elutasította. Hónapokkal később a bank kérelmezte a kft.-vel szemben a felszámolási eljárást.

Ekkor került a történetbe a másodrendű vádlott, a csalás miatt már többször büntetett D. Julianna (43), aki vásárlási ajánlatot tett a banki követelésre mint az Operation Consulting Tanácsadó Kft. képviselője. Ő is csak 10 milliót ajánlott fel a banknak, amit szintén elutasítottak.

Közben az ajkai ingatlanra vevőként jelentkezett H. Zs., akit arról tájékoztattak a bankban, hogy a telekre el-idegenítési és terhelési tilalmat jegyeztek be.

Később a két vádlott félrevezette a leendő vevőt, amikor azt közölték vele, hogy a bankkal megegyeztek, ezért utaljon át 12 millió forintot D. Julianna számlájára. (A csaló nő tett vételi ajánlatot 15 milliós értékben, csakhogy azt akkor még a bank nem bírálta el.) Valótlan tartamú igazolást küldött D. Julianna H. Zs.-nek, amely szerint ő megvásárolta 12 millióért a követelést. A majdnem sértetté vált férfi résen volt, alaposan utánanézett az ügynek. A bankban arról tájékoztatták, hogy szó sincs arról, hogy a követelést átruházták a másodrendű vádlottra, ezért H. Zs. egy fillért sem utalt át a nő számlájára.

Az Ajkai Járásbíróság jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének kísérlete miatt B. Z. Lászlót felmentette a vád alól, míg D. Juliannát három év börtönre ítélte.

A törvényszéken jogerőssé vált a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!