Bűnmegelőzés és biztonság

2018.05.18. 13:22

Kiszabadították Gordont a pápai diákok

Pápán is kipróbálhatták a diákok az új bűnmegelőzési programot és regisztráltathatták kerékpárjaikat is, mondta el Nagy Judit megyei rendőrségi sajtóreferens.

Kovács Erika

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai prevenciós foglalkozást tartottak 2018. május 16-án a Pápai Weöres Sándor Általános Iskola 7. osztályos tanulói részére. A Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával a „Fókuszban a biztonság” nevű játékos vetélkedőn a gyermekek megszabadították Gordont, a plüss játék mackót a bilincseitől. Gordon, aki egy gyermeket szimbolizál, a társai által elszenvedett zaklatás miatt zárkózottá vált, nem találta társaival a megfelelő kapcsolatot és gyakran keveredett diáktársaival konfliktusba. Egy idő után már az online világból is fenyegetéseket kapott, és teljesen magára maradt. A játék szerint ahhoz, hogy Gordon újra boldog gyermek legyen, ki kell szabadítani a „börtönéből”, ahová a társai juttatták, és a kiszabadításhoz öt tagú csoportokban különböző logikai feladatokat oldottak meg a diákok.

A bűnmegelőzéssel foglalkozó rendőrök játékos formában hívták fel a figyelmet az áldozatok helyzetére, a segítségnyújtásra, a bűnmegelőzésre. A játék az internetes zaklatásra és az erőszakra összpontosított, de segítségével a diákok átfogó képet kaptak a bűnmegelőzésről, az áldozatvédelemről. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai felhívták a gyerekek figyelmét arra, hogy ne hagyják őrizetlenül a számítógépet és ne maradjanak bejelentkezve, amikor nyilvános helyen chatelnek, vagy belépnek a közösségi oldaladra.

Képeket, a főleg erotikus tartalmúakat soha senkinek ne küldjenek át, mert bárki bármikor visszaélhet vele, akár zsarolhatnak is, illetve zaklathatnak miatta. Figyeljenek arra, hogy csak azokat a tartalmakat töltsék le, ami nem tilos, mert az illegálisat a törvény bünteti. A program után a tanulók a Bike Safe programmal regisztráltathatták kétkerekűiket az országos nyilvántartó rendszerbe, majd a helyi körzeti megbízotti irodában vagyonvédelemről is beszéltek nekik a rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!