kifogásolható helyszínelés

2018.06.28. 11:22

Elgázolt egy gyalogost a badacsonyi benzinkútnál: felmentették

Felmentette a vádak alól a bíróság azt az autóst, aki Badacsonyban elütött egy férfit, aki megsértette a közlekedési szabályokat.

Mátételki András

A 73 éves, amerikai J. P. K. családjának Révfülöpön van ingatlanja, a férfi minden évben három hónapot a Balatonnál tölt, így jól ismeri Badacsonyt és környékét. Tavalyelőtt, június 13-án az esti órákban Keszthely felől közlekedett lakhelye felé, de útközben betért a badacsonyi benzinkúthoz. Miután tankolt, autójával a 70-80 méterre lévő vasúti átvezetőhöz csatlakozó gyalogátkelőhöz ért, amin 25-30 kilométeres sebességgel haladt át. Amikor kocsijával „lelépett” a felfestésről, s megtett 70 centimétert, balról egy gyalogos jelent meg, akit a sofőr elütött. A bajba került földre zuhant, ahol eltörött két bordája, jobb oldali légmelle és tüdőzúzódása lett, agyrázkódást is kapott.

A Tapolcai Járásbíróság szerint a baleseti helyszíneléskor a hatóság több ponton is kifogásolható munkát végzett. Elmulasztották a sértett alkoholszondázását, a fotókról nem derült ki, hogy az elütés pillanatában világos vagy sötét ruházatot viselt. A nyomok alapján leszögezte a bíróság, hogy az elütött férfi nem a gyalogos-átkelőhelyen, hanem attól távolabb haladt át az úttesten.

Éppen ezért a bíróság a gépkocsivezetőt felmentette a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége alól. Kimondták, a 310 ezer forintos bűnügyi költséget az állam viseli.

A törvényszék egyetértett a felmentő döntéssel, így az jogerős lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!