cserebere fogadom...?

2018.07.28. 08:00

Átverték a vevőt, elhallgatták az autó rejtett hibáit

Az eladó elhallgatta gépkocsija rejtett hibáját, ezért csalás miatt bíróság elé kellett állnia. Élettársa is ott ült a vádlottak padján.

Mátételki András

V. Zs. tavalyelőtt az egyik internetes oldalon hirdette meg eladásra a BMW 730D típusú kocsiját, amelyet 2,3 millió forintra tartott. Nem sokkal ezután felvette vele a kapcsolatot a szombathelyi P. Péter (33), aki cserének felajánlotta élettársa Mercedes E350 típusú kocsiját. A felek az értékkülönbözetben is megegyeztek. A két férfi 2016. május 21-én este találkozott a Veszprém határában lévő egyik parkolóban, ahol abban állapodtak meg, hogy mivel a Merci csak 1,7 millió forintot ér, ezért a BMW gazdája kapott még 600 ezer forintot. A csereszerződés megkötésekor a Mercedes személyautó kilométerórája 190 ezret mutatott.

Egy 2014-es német műszaki vizsgán azonban 245 ezer kilométeres állást rögzítettek. A szervizkönyvben 270 ezer kilométer szerepelt. A kocsi – a később fellelt hibákat leszámítva – egymillió 786 ezer forintot ért. Amikor V. Zs. rákérdezett a műszerfalon kijelzett „check control” hibajelzésre, a korábban már csalásokért elítélt P. Péter erre azt mondta, hogy az a jeladó hibája, csekély összegből kijavítható, illetve a hibakód a gépkocsi komputeréből kiüthető. Amikor új gazdája szakszervizbe vitte a Mercedest, kiderült, hogy a teljes vezérlés javításra szorul, aminek a költsége 800 ezer forint. A szerelők azt is megállapították, hogy a jobb első és a bal hátsó légrugót cserélni kell, ami további 470 ezer forintos kiadást jelent. A kocsi gázüzeme sem működött, amelynek a javítása 100 ezer forintra rúgott volna.

A bíróság azt állapította meg, hogy a vádlottak erről mindenképpen tudtak, V. Zs.-nek ráadásul 310 ezer forintot kellett fizetnie az átírás után vagyonszerzési illeték és regisztrációs adó címén. Végül a Mercedes rövid időn belül használhatatlan állapotba került, új tulajdonosa ezek után 400 ezer forintért roncsként értékesítette. A vádlottak 2,1 milliós kárt okoztak a sértettnek. A Veszprémi Járásbíróság csalás bűntettében mondta ki bűnösnek P. Pétert, akit két évre felfüggesztett egy év két hónap szabadságvesztésre ítélt. Élettársát, Gy. Ildikót (27) mint bűnsegédet marasztalták el, s 100 ezer forint pénzbírsággal sújtották. A vádlottaknak 205 ezer forint bűnügyi költséget kell fizetniük. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!