rendőrfőkapitány

2018.09.17. 17:43

Bárhol megtörténhetett volna a badacsonyi tragédia

Sajnos bárhol megtörténhetett volna a badacsonyihoz hasonló tragédia, mert bár kiemelten kezelik a közterületek rendjét, mindenki mellett nem állhat ott egy rendőr, hangsúlyozta Tarcsa Csaba dandártábornok, Veszprém megyei rendőrfőkapitány, akivel az Alsóörs Marina kikötőben beszélgettünk. A főkapitány arról is beszélt, hogy megyénkben többen okoznak ittasan balesetet.

Kovács Erika

Kiemelten kezelik a Balatont

Tarcsa Csaba főkapitány a kérdésre, miszerint nemrég arról beszélt, hogy biztonságos a Balaton, minden rendben van, és ehhez képest szeptember 8-án, egy dulakodást követően Badacsonyban meghalt egy fiatalember, mindenek előtt részvétét fejezte ki az elhunyt férfi családjának, majd azt mondta, hogy kiemelten kezelik a Balatont, a tó idegenforgalmát. A rendőrség mindent megtesz azért, hogy mielőbb bíróság elé állítsa a gyanúsítottakat. A történtek után nem lehet azt mondani, hogy semmi nem történt a Balaton-parton, mert az eset sok mindenre rávilágít. A főkapitány továbbra is fenntartotta, hogy a Balaton északi partjának közbiztonsága, amelyért kollégáival felel, alapvetően rendben van. Évek óta tendencia a bűncselekmények csökkenése, ami Badacsonyra is jellemző, ahol öt-hat éve még 80-100 bűncselekmény történt egy nyári szezonban, idén az első nyolc hónapban 15 volt Badacsonytomajjal együttvéve, és ebből hét ittas vezetésből adódott.

-Tehát maradt egy erőszakos bűncselekmény, és néhány vagyon elleni, ebből nem lehet azt a következtetést levonni, hogy nincs közbiztonság. A főkapitány a tragédia után a hírekből értesült arról, hogy az esetet megelőzően néhányan több rendőrt szerettek volna a környéken látni, de ezek a felvetések nem jutottak el a rendőrséghez. –Úgy kell biztosítanunk az emberek nyugodt szórakozását, hogy jelenlétünket ne érezzék indokolatlan zaklatásnak. Ha a jogsértés elér egy bizonyos szintet, akkor a rendőrök természetesen beavatkoznak, fogalmazott. Hozzáfűzte, Badacsonyba visszatért az élet, a turisták továbbra is felkeresik, természetesen mindenkinek a tudatában ott van, ami történt. Szerinte ez az eset az országban bárhol megtörténhetett volna. Ha a badacsonyihoz hasonló szerencsétlen helyzet alakul ki, akkor az előfordulhatott volna például a Tisza-parton, a Duna üdülőövezetében, bárhol. Ha ez a társaság nem idejön, hanem a Balaton másik részére, akkor ott is bekövetkezhetett volna.

– Fontos, hogy egy kialakuló verekedés esetén nem kell megvárni, míg nagy a baj, azonnal hívni kell a 112-őt. Sok minden megjelent a médiában, a közösségi oldalon, nagy felelősség leírni véleményeket, fogalmazott Tarcsa Csaba. Sztereotípiák alapján nem lehet kiszűrni a bűnözőket. A főkapitány az esetről aláhúzta, a gyanúsítottak Szabolcsból jöttek dolgozni megyénkbe, Badacsonyba szórakozni mentek, az egyiknél a hírekkel ellentétben nem lőfegyver, hanem gázriasztó fegyver volt, engedéllyel. A csomagtartóban pedig munkához szükséges eszközöket tartottak.

A szervező külön biztonsági szolgálatot is működtetett

-Azt gondolom, a Balaton-part igenis biztonságos hely, a különböző városokat, amelyeket nem célszerű összehasonlítani, más-más közönség látogatja. Rendőrként kollégáimmal együtt teszem a dolgom, rendet, közbiztonságot igyekszünk teremteni mindenhol, az egész megyét komplexen kezeljük, ezen dolgozunk, állította. Rámutatott, a Badacsonyban történtek idején a Tapolcai Rendőr-kapitányságon 12 rendőr volt szolgálatban, kettő járőr csak azért, hogy a rendezvényt biztosítsa. A szervező külön biztonsági szolgálatot is működtetett, bár az eset távolabb történt a szüreti rendezvénynél, de természetesen összefüggésbe lehet hozni azzal. Badacsonyban hiába szolgált volna több rendőr, ha nem közvetlenül a dulakodók mellett áll, ugyanúgy megtörténhetett volna a tragédia. Állította, nagyon helyes, hogy a biztonsággal kapcsolatos feladat megoldását nemcsak a rendőrségtől várják az emberek, hanem részt vállalt benne az önkormányzat és a biztonsági szolgálat is. A rendőrök a riasztás után kilenc perc alatt a helyszínre értek, mentőket hívtak, az ott lévőkkel együtt az újraélesztést megkezdték, biztosították a helyszínt, elfogták az elkövetőket. A főkapitány nagyon fontosnak tartotta a történtek utáni tomaji rendkívüli testületi ülést, ahol a városvezetés több pontban megegyezett a vállalkozókkal, a rendezvényszervezőkkel, a rendőrséggel. Szó volt a közvilágításról, kamerarendszerről, ennek kapcsán is segít a rendőrség a helyieknek.

-Nem gondolom, hogy a mostani 2-6 helyett a jövőben 30 rendőrrel kell őriztetni a rendezvényeket. A rendőrségi kockázatelemzés alapján járunk el a későbbiekben is a szolgálat szervezésekor, és mindig lesz elegendő rendőr. Mint mondta, felvetődött a gyanúsítottaknál az ittasság kérdése is. Ennek kapcsán megjegyezte, nem véletlen, hogy kiemelten kezeli a rendőrség az ittas járművezetők kiszűrését a forgalomból, amelyről a közösségi oldalon olvasott különféle hozzászólásokat: hogy miért zaklatja a rendőrség például a borászokat? Tarcsa Csaba leszögezte, jogszabályok, belső normák irányítják a munkát, a rendőrök ez alapján járnak el. Az előírások mindenkire vonatkoznak, nem teszünk különbséget. Aki iszik, ne üljön volán mögé! Sajnos nőtt a balesetek száma Veszprém megyében, az ittasan balesetet okozottaké is: 2016 –ban közel 10 százalék volt a balesetet ittasan okozók aránya, tavaly nagy küzdelmek árán, rengeteg ittas vezető kiszűrésével elérték az öt százalék körüli értéket, és most hétnél tartanak, hiába mozgatnak ugyanolyan erőket. -Tőlem azt várják el a helyesen gondolkodók, hogy szűrjük ki az ittas vezetőket, akik balesetet okozhatnak, és akár áldozatokat is követelhetnek. Ezzel a társadalom nagyobb részét kívánom megvédeni. Nincs olyan, hogy egy-egy kategóriát kiemelhetnék a csoportból, állította a főkapitány.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!