tíz év fegyház

2018.10.18. 07:00

A börtönből zsarolta zárkatársa anyját az elítélt férfi

Egy többszörösen elítélt férfi a börtönben illegálisan tartott telefonján keresztül fenyegetőzött, amiért tíz év fegyházra ítélték.

MÁTÉTELKI ANDRÁS

A pápai, eddig már huszonháromszor büntetett S. Richárd zárkatársa volt az egyik Ajka melletti településen élő K. A.-nak, akit 2016 elején többször súlyosan megfenyegetett. A 34 éves vádlott számtalanszor felhívta telefonon a szombathelyi börtönből zárkatársa édesanyját azzal, hogy küldjön be neki csomagot, valamint töltse fel a telefonját, mert ő „védi” a fiát a rácsos falak között. Amikor az asszony megpróbálta elhárítani az agresszív vádlott követelését nehéz anyagi helyzetére hivatkozva, S. Richárd azt mondta: ha jobban eljár a keze, könnyen megölheti a fiát…

Az asszony igencsak megijedt, ezért 2016 január és március között háromszor küldött be összesen 120 ezer forint értékben csomagokat a zsarolónak, valamint négyszer feltöltötte a telefonját, ami 20 ezer forintjába került. A vádlott egyik börtönbeli barátjának az élettársát is bevonta a bűncselekményekbe. A pápai, 45 éves H. V. Fruzsinának az lett volna a dolga, hogy K. A. édesanyját elkísérje egy feltöltőkártya vásárlására, de ez végül nem jött össze. S. Richárd az év tavaszán már pénzt követelt telefonon a megrémült asszonytól. A másodrendű vádlottat, F. Pétert vette rá, hogy legyen a postása.

A 33 esztendős, korántsem makulátlan előéletű férfi több tízezer forintot vett át a sértettől, akinek nyomatékosan a lelkére kötötte: „A rendőrségnek nem szólnak, ugye?” S. Richárd erre rátett még egy lapáttal: „Meg ne próbáljon a rendőrségre menni, mert akkor kinyírjuk a fiát!” A vádlott arra is utasította az anyát, hogy adjon fel 20 ezer forintot borítékban az általa megnevezett kaposvári címre. Ezek után már elszakadt a húr az asszonynál, s bement a rendőrségre, ahol azt tanácsolták neki, hogy többet egy fillért se postázzon senkinek.

Miután elapadt a pénzforrás, K. A. felajánlotta a vádlottnak, hogy édesanyja traktorját pénzzé tehetnék. Ezt a „küldetést” is F. Péter vállalta el, aki tavalyelőtt március 29-én megjelent a megfélemlített asszony házánál, ahonnan sok apróbb használati eszközzel együtt elvitte a traktort, amellyel nem jutott messzire, mert lekapcsolták a rendőrök. Az akció bukását a vádlott K. A.-on torolta meg, aki, szerencséjére, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Az ajkai tárgyalás után a végső szót a törvényszék mondta ki. A súlyos fenyegetéssel folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntette miatt, mint erőszakos többszörös visszaesőnek, S. Richárdnak tíz évet kell fegyházban töltenie. Bűnsegédjét, F. Pétert három év börtönre ítélték, míg H. V. Fruzsinát három évre felfüggesztett egy év 10 hónap szabadságvesztéssel sújtották. Az ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában