tárgyalás

2018.11.21. 20:00

Késsel támadt horgásztársára egy részeg férfi a Széki-tónál

Négy év tíz hónapra ítélték első fokon azt a férfit, aki egyik horgásztársa nyakát megvágta, és egy másikat pedig késsel fenyegetett.

Marton Attila

Tavaly szeptember elején a devecseri Sz. Csaba ittasan érkezett a Széki-tóhoz, ahol a stégén rendszeresen horgászott. A helyszínen még több alkoholt fogyasztott, majd amikor egyik horgásztársa egy kifogott halat tisztított, a 41 éves vádlott mögéje lépett, és „Megmutatom, hogyan kell halat pucolni!” felkiáltással elhúzta a férfi nyakán a mintegy nyolc-tíz centiméter pengehosszúságú zsebkését. A sértett ellökte magától a vádlottat – ezért nem lett mélyebb a seb –, és végül nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A vádlott ezután a tóparton lévő másik horgász felé indult, késével hadonászva. „Mindenkit megölök, aki mentőt hív!” – kiabálta, a sértett azonban elhárította a támadást.

A tárgyaláson az igazságügyi orvosszakértő elmondta, amennyiben másfél centiméterrel tovább halad a vágás, az megnyitotta volna a nyaki főeret. A sértettek arról beszéltek, hogy bár a vádlottat sokszor látták részegen a horgásztónál, soha nem volt agresszív. Sz. Csaba a tárgyaláson nem tett vallomást, azt mondta, nem emlékszik a történtekre. Az utolsó szó jogán sajnálta, hogy sérülést okozott, tettére nem talált magyarázatot, a két sértettől bocsánatot kért, akik azt elfogadták.

Az ügyészség több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a férfi ellen, és fegyházbüntetés kiszabását indítványozta. A Veszprémi Törvényszék a vádtól eltérően emberölés bűntettének kísérlete és felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, akit négy év tíz hónap börtönbüntetésre ítélt. Szabó Györgyi bíró indoklásában elmondta, a nyak átvágása halálos kimenetellel is járhatott volna, amit a vádlottnak tudnia kellett.

A másik esetet nem emberölési kísérletként, hanem garázdaságként értékelte a bíróság, mert a vádlott magatartása ijedtséget és félelmet keltett, de nem támadta meg a sértettet. A bíróság élt az egyszeres enyhítés lehetőségével, és a büntetési tétel legkisebb mértékénél enyhébb büntetést szabott ki.

Az ügyész vádtól eltérő minősítésért, és a büntetés súlyosításáért jelentett be fellebbezést, míg vádlott és védője elfogadták az ítéletet. Az ügy másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik, a vádlott letartóztatásban maradt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!