Veszélyes hulladék

2018.12.19. 18:30

Állati eredetű bőröket dobtak ki Pápa határában

Egy hatfős társaság több magyarországi település, köztük Pápa határában veszélyes hulladéknak minősülő állati bőröket rakott le, amelyeket korábban egy Győr-Moson-Sopron megyei férfitól szállítottak el. A pápai rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki az elkövetőket.

Polgár Tibor

Az elkövetőek az egyik pápai utcavégén is raktak le az állati eredetű bőrökből Fotó: rendőrség

A rendőrséget 2018. június 11-én értesítette egy helyi lakos arról, hogy az egyik pápai utca végén nagy mennyiségű állati bőrt helyeztek el ismeretlenek. A Pápai Rendőrkapitányság nyomozói az adatgyűjtés eredményeként megállapították, hogy hasonló állati bőrökből álló hulladékot raktak le Nyárád és Mihályháza között, valamint Sárvár és Szakony közelében is, amelyek a szakértői vélemények alapján veszélyes hulladéknak minősültek – tájékoztatta a Naplót a Pápai Rendőrkapitányság. Az egyenruhások azonosították az elkövetőket (F. M. Tamást, H. Zsoltot, N. Alexet, R. Lászlót, B. Zsoltot, L. Zoltánt), akiket december 4-én előállítottak a Pápai Rendőrkapitányságra. Közülük ketten, F. M. Tamás és H. Zsolt azzal is megalapozottan gyanúsítható, hogy egy 2018 júniusában vásárolt, forgalomból ideiglenesen kivont gépjárműre külföldi forgalmi rendszámot szereltek fel, majd ezt a járművet az állati bőrök elhordására használták.

Az elkövetőek az egyik pápai utcavégén is raktak le az állati eredetű bőrökből Fotó: rendőrség

A büntetőeljárás során – december 12-én – a rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a Győr-Moson-Sopron megyei férfit is, aki megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az általa működtetett vágóhídon keletkezett és további feldolgozásra alkalmatlanná vált közel 20 köbméternyi állati bőrt júniusban átadta a hatfős társaságnak. Az ügyben valamennyi gyanúsítottal szemben veszélyes hulladék lerakásával elkövetett hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett, továbbá F. M. Tamás és H. Zsolt ellen egyedi azonosító jellel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A hét férfi közül H. Zsolt letartóztatását elrendelte az illetékes bíróság, a többiek szabadlábon védekeznek – közölte a rendőrség.

A Napló úgy tudja, egy Győr-Moson-Sopron megyei vágóhídról származtak az állati eredetű, rothadásnak indult bőrök, amelyeket nagy mennyiségű fémhulladékért cserébe szállított el a húsfeldolgozó telephelyről az egyébként ócskavasak gyűjtésével (is) foglalkozó hatfős társaság. Ezzel az üzem vezetője meg akarta spórolni a veszélyes anyagnak minősülő maradványok megsemmisítésének költségeit.

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere a városházán gratulált az ügyet felgöngyölítő rendőröknek kedden, a városvezető elismerését Nagy Ákos, a helyi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője fogadta. A polgármester kiemelte, az önkormányzatnak évente közel 20 millió forintjába kerül az illegálisan lerakott szemét elszállíttatása. Hozzátette, a rendőrséggel együttműködve új eszközök alkalmazását is tervezik az illegális hulladéklerakás elleni harcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!