Az emberi felelőtlenség a leggyakoribb ok

2019.04.09. 10:53

Tűzgyújtási tilalom az ország teljes területén

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján Magyarország teljes területén tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A hosszú csapadék nélküli időszak, és kizöldülés előtti elsősorban rét és tarlóégetések növelik az erdőtüzek kialakulásának esélyét. Tilos tüzet gyújtani az erdőkben (tűzrakó helyeken sem), a fásításokban (a vasút és közút mentiekben is) és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ezek mellett tilos a parlag- és gazégetés is.

Fotó: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy Bács-Kiskun MKI

A Hivatal külön felhívja a figyelmet az erdőben eldobott csikkek veszélyére, ugyanis a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka(!) emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt keletkezik. Ráadásul a klímaváltozás miatt, ha a tüzek száma nem is nőtt jelentősen, azok terjedése gyorsabb, és jóval intenzívebbek a száraz késő tavaszi, nyári időszakban.

Fokozottan ügyeljünk a tűzrakó helyek szabályaira is, mert egy apró szikra is hatalmas területen pusztító erdőtűzzé válhat!

A Katasztrófavédelem figyelemfelhívó videót is készített a tüzek leggyakoribb okaival:

További részletek itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!