vigyázzunk magunkra!

2019.07.22. 09:44

A hétvégén több embert is kellett menteni a Balatonból

Több személyt mentett ki a Balatonból a Vízi rendészeti Rendőrkapitányság az elmúlt hétvégén, közölte a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság.

Kovács Erika

Forrás: zaol.hu

A strandolók szörffel, vízi biciklivel, vitorlással és SUP deszkákkal nem tudtak volna a vízirendőrök segítsége nélkül partra jutni. Szombaton Siófoknál négy SUP deszkást-, egy szörfös, Balatonfürednél egy vízibiciklist mentettek a vízirendőrök. Vasárnap Zamárdinál homokpadra futott vitorlásnak segítettek, a hajóban hatan tartózkodtak. Balatonszárszónál szörföst, Balatonalmádinál egy emberrel egy felborult vitorlást mentettek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet arra, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni kell egymásra, társainkra, gyermekeinkre, mert egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat. Elsőfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 45-öt villan, ekkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.

Másodfokú viharjelzésnél a viharjelző percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, ilyenkor – vitorláshajók kivételével – csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni nem szabad. A viharjelzés figyelembe vételével, az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek! A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság kiemelte, ha valaki a Balatonon bajba kerül, vagy bajba jutott embert lát, jelezze az ingyenes 1817-es segélyhívó telefonszámon!

(A nyitóképünk illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!