friss információkkal

2019.08.10. 15:55

Még mindig küzdenek a tűzzel Királyszentistvánnál

Meggyulladt, és négy méter magasan, hatvan méter hosszan, mintegy ezer négyzetméteren égett Királyszentistvánnál a kommunális hulladék, szombaton délután, közölte Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

veszprem.katasztrofavedelem.hu, Marton Attila, Kovács Erika

Fotó: Katasztrófavédelem

Friss információk az esetről:

Hétfő

10:48: Jelenleg is huszonhárom munkagép és tizenhárom tűzoltóegység dolgozik a lángok teljes megfékezésén. A tűz oltásán a veszprémi, a siófoki, a székesfehérvári, a pétfürdői, az ajkai és a balatonfűzfői hivatásos tűzoltók közös erővel, folyamatosan dolgoznak. A munkagépekkel földet szórnak a még égő bálákra. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.

10:08: Mérsékelték a tűzoltók a lángokat hétfőn délelőtt, közölte megkeresésünkre Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Hozzátette, az egészségügyi határértéket meghaladó mértékű veszélyes anyag továbbra sem került a levegőbe.

Vasárnap

18:45: Vasárnap este is dolgoznak az oltásnál a tűzoltók.

15:30: -Még mindig lángol a hulladéklerakó, közölte vasárnap déltájban Csondor Henriett szóvivő. Elmondta, a kisbéri hivatásos, valamint a zirci és a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók már elhagyták a helyszínt.

Fotó: Katasztrófavédelem

A mobil labor folyamatosan végez méréseket, a levegőben miért veszelyes-anyag tartalom nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Három munkagép segíti a munkát.

Fotó: Mátyus Tamás/Maraton

Sövegjártóné Barta Krisztina, az üzemeltető Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, megakadályozták a katasztrófavédelem szakemberei azt, hogy a tűz a bálatárolón kívülre terjedjen, de eloltani még nem tudták. A tűz kiterjedése miatt a katasztrófavédelem ötös, kiemelt riasztási fokozatot rendelt el. Eszerint a beavatkozáshoz hatnál több rajra van szükség, és riasztottak még különleges szert is, ezúttal habbal oltó és víz szállító járművet.

Fotó: Mátyus Tamás/Maraton

A helyszínre érkező szakemberek továbbra is küzdenek, hogy megfékezzék a tüzet, amit nehezít, hogy augusztus 10-én, 23 óra után a korábbi déli-délkeleti szélirány északira-északnyugatira fordult, és megerősödött. Várhatóan a munkálatok több napot is igénybe vesznek. A tűz, a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően továbbra sem veszélyeztet épületet.

Fotó: Mátyus Tamás/Maraton

-A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a környező településeken egészségre káros koncentrációjú veszélyes anyag tartalom nem haladja meg az egészségügyi határértéket. A tűz megfékezését cégünk munkagépekkel segíti, fogalmazott az ügyvezető.

Több olvasónk arról beszélt, hogy füstszagot éreznek a térségben a tűz miatt, és aggódnak a levegő minőségéért. Csondor Henrietta. megyei katasztrófavédelmi szóvivő megkeresésünkre azt mondta, az égés füsttel jár, de a füstszag nem jelenti azt, hogy veszélyes anyag került a levegőbe. A méréseket továbbra is folyamatosan végzik, bármilyen változásnál a katasztrófavédelem azonnal intézkedik.

Erről írtunk korábban:

Az oltásnál nyolcvan tűzoltó, nagy erőkkel dolgozott, senki nem sérült meg, épület nem égett le, káros anyag nem került a levegőbe, a tűz okát vizsgálják.

Nyolcvanan, így a székesfehérvári, pétfürdői, siófoki, balatonfűzfői, veszprémi, ajkai, pápai, kisbéri hivatásos, valamint a tótvázsonyi és zirci önkéntes tűzoltók küzdöttek a lángokkal a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Az oltást egy munkagép is segítette, a mobil labor folyamatosan méréseket végzett, de káros anyag nem került a levegőbe. Csondor Henriettea katasztrófavédelmi szóvivő azt mondta, ez annak köszönhető, hogy a meleg légáramlat felfelé vitte a füstöt és ott szétterítette. A tűz épületet sem veszélyeztetett, sérülés nem történt, de a mentők is kivonultak a helyszínre. A csarnokot

áramtalanították. A tűz keletkezésének okát vizsgálják.

Szombaton erről írtunk:

Folytatják az oltást a tűzoltók vasárnap reggel is, közölte Csondor Henrietta, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Ahogy korábban is elmondta, a tűzoltókat a helyszínen váltják, itallal, étellel látják el őket.

Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó

A kisbéri, ajkai és pápai hivatásos tűzoltók, és a zirci önkéntes tűzoltók is a helyszínen vannak. Sérülés továbbra sem történt.

Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó
Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó

A helyszínen vannak a székesfehérvári, pétfürdői, siófoki, balatonfűzfői, veszprémi hivatásos, valamint a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók. Összesen nyolcvanan küzdenek a tűz ellen, az oltást egy munkagép is segíti.

Fotó: Katasztrófavédelem

A meleg légáramlat felfelé viszi a füstöt

A helyszínen a katasztrófavédelem mobil laborja folyamatosan végez méréseket, határérték feletti értéket továbbra sem mutattak ki a környéken. Ez annak köszönhető, hogy a meleg légáramlat felfelé viszi a füstöt és ott szétteríti.

A tűz épületet sem veszélyeztet, sérülés nem történt, a mentők is kivonultak a helyszínre. A tűz keletkezésének okát egyelőre vizsgálják.

Fotó: Katasztrófavédelem

A tűzoltók váltásban dolgoznak, folyamatosan kapnak vizet, csokoládét és banánt.

A mobil labor mérései nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét

A helyszínen több mint negyven tűzoltó végzi az oltást, a lángok nem veszélyeztetik a hulladékkezelő üzem épületeit, közölte kérdésünkre Csondor Henrietta, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Hozzátette, a mobillabor mérései szerint nem haladja meg az egészségügyi határértéket a veszélyes anyagok koncentrációja a környező településeken.

Fotó: Németh Róbert/olvasó
Veszprémből is látszik a füst Fotó: Surányi Mátyás/olvasó

Ég a kommunális hulladék a telepen

Újabb egységek indultak Királyszentistván külterületére, ahol korábban tűz ütött ki a szeméttelepen. Amint arról hírt adtunk, mintegy négy méter magasan, hatvan méter hosszan és tizenöt méter szélesen ég a kommunális hulladék a telepen.

Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó
Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó

A balatonfűzfői és a veszprémi hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral kezdték oltani a lángokat. Hozzájuk csatlakoztak a pétfürdői és a siófoki hivatásos tűzoltók, és a területre indultak a székesfehérvári hivatásos és a tótvázsonyi önkéntes tűzoltók is.

Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó

A területen található csarnoképületet áramtalanították, és vízsugarakkal védik.

Fotó: Polgár Péter Attila/olvasó

A katasztrófavédelmi mobil labor mérései nem mutatták ki veszélyes anyag jelenlétét a településen.

Fotó: Krenács Péter
Fotó: Krenács Péter

A tűzoltók négy vízsugárral oltják a lángokat.

Mintegy négy méter magasan, hatvan méter hosszan ég a kommunális hulladék egy szeméttelepen, Királyszentistván külterületén. Balatonfűzfőről, Veszprémből érkeztek hivatásos tűzoltók, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett négy vízsugárral oltják a lángokat.

Fotó: Sebestyén Veronika/olvasó

A helyszínre tartanak a pétfürdői és a siófoki hivatásos tűzoltók, valamint a katasztrófavédelmi mobil labor is.

Fotó: Pósán Patricia/olvasó
Fotó: Kovács Norbert/olvasó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!