bíróság

2020.01.14. 08:26

Elöntötte a víz a herendi utcákat: felfüggesztett fogházbüntetésre számíthatnak a vádlottak

Vádat emelt a Veszprémi Járási Ügyészség gondatlan közveszélyokozás vétsége miatt a herendi halastó kivitelezője és üzemeltetője ellen, mert a gát 2018. szeptemberben átszakadt, és a víz elöntött három herendi utcát, közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

Kovács Erika

bíró ill

A vádirat szerint a vízjogi engedélyes terv alapján a tómeder kotrására és völgyzáró gát építésére is szükség volt a kivitelezésnél, amivel az építtető egy pápai férfit bízott meg. A munkálatokat irányító férfi a létesítési engedélytől viszont eltért, így a töltés alapozásánál a gyökereket, a vízvezető talajréteget nem távolította el teljesen, a gátat pedig nem az előírás szerint építette meg. A katasztrófavédelmi igazgatóság a halastó vízjogi üzemeltetési engedélyét 2016 decemberében úgy adta meg, hogy a tavat egy 2016 nyarán érvényes terv és üzemeltetési szabályzat alapján működtetik.

A tó üzemeltetője viszont a szabályzatot megsértette, a szivárgást nem szüntette meg, a karbantartást nem végezte el, a tónál védelmi anyagokat, eszközöket nem tárolt, és nem volt terve egy rendkívüli helyzetre. 2018. szeptemberben sok eső esett, de a férfi az árvízvédekezésre vonatkozó előírásokat nem tartotta be, nem rendelt el készültséget, és nem bízott meg senkit a tó felügyeletével. Ekkor átszakadt a halastó gátja, és mintegy 4000 köbméter víz zúdult egy másik halastóra, majd a víz elöntötte Herend három utcáját. Az árvíz az embereket nem veszélyeztette, de értékeikben mintegy hat millió forint kár keletkezett. Az ügyészség a két férfival szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!