felfüggesztett szabadságvesztést kapott

2020.02.08. 19:01

Testvére adatait adta meg az őt feljelentő rendőröknek egy berhidai fiatal

Hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy fiatalkorú ellen, aki alaptalanul maga helyett a saját testvérét vádolta szabálysértések elkövetésével.

A berhidai fiatal 2018 februárjában, néhány nappal a tizennyolcadik születésnapja előtt vezetői engedély nélkül közlekedett Berhidán, azonban a rendőrök igazoltatták, és kiderült, hogy a személygépkocsi műszaki érvényessége korábban lejárt. A fiatal az ellenőrzéskor nem adta át a személyazonosító okmányait, hanem bemondással a testvére személyi adatait diktálta be, egyidejűleg azt is közölte, hogy érvényes vezetői engedéllyel nem rendelkezik.

Miután a vádlott a közlekedése során két szabálysértést is elkövetett, a rendőrök szabálysértési feljelentést tettek az eset kapcsán, ám a közölt adtok birtokában az elkövető helyett a testvérét jelentették fel engedély nélküli vezetés és érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés szabálysértésének elkövetése miatt.

A szabálysértési hatóság a valótlanul megvádolt testvért 100 ezer forint pénzbírsággal sújtotta és 10 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, aki ezért beadvánnyal fordult a hatósághoz, és közölte, hogy nem ő követte el a szabálysértéseket. Ezt követően derült ki, hogy a nevével és személyi adataival az öccse visszaélt, így a vétlen testvérrel szembeni eljárást megszüntették.

Mivel a szabálysértési eljárás során keletkezett, közokiratnak minősülő iratokba az elkövető személyére vonatkozóan hamis adatok kerültek, az elkövetőt az ügyészség a hamis vád mellett közokirat-hamisítással is vádolja.

A járási ügyészség a Veszprémi Járásbíróság, mint fiatalkorúak bírósága felé az elkövetővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta, annak megállapítása mellett, hogy a fiatalkorú a felfüggesztés tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!