vigyáz a rendre

2020.05.07. 11:00

A Pápán tanuló Borsó Bettina a legfiatalabb kutyás polgárőr az országban

A Győr-Moson-Sopron megyei Gyarmat és a szomszédos, Veszprém megyei Gecse község közös polgárőr egyesületet működtet. A tagok közül került ki az ország legfiatalabb kutyás polgárőre, a Pápán tanuló Borsó Bettina.

Tisler Anna

Borsó Bettina Dominóval. A diáklány édesapja példáját követve csatlakozott az önkéntes polgárőrökhöz Fotó: polgárő rség

A közös polgárőr egyesület tagjai mindkét településen és az azokhoz tartozó külterületen is szolgálatot látnak el, a szőlőhegyet és a pincéket, a mezőgazdasági területet folyamatosan ellenőrzik. Segítségükre van ebben a három, kutyával járőröző polgárőr.

A gyarmati egyesületben tevékenykedik az ország legfiatalabb kutyás polgárőre, a nagykorúságát nemrég elért, Pápán tanuló középiskolás, Borsó Bettina, aki édesapja, a több mint húsz éve szolgálatot ellátó Borsó Roland által kapott kedvet az önkéntes munkához. Bettina kutyája, Dominó a február elején Tatabányán tartott képzésen tett sikeres vizsgát, ez ugyanis a feltétele a szolgálat ellátásának.

Borsó Roland kérdésünkre elmondta, hogy a járványhelyzetben is folyamatosan jár- őröznek a külterületeken és a településeken.

Tapasztalják, hogy a lakosok fegyelmezettek, betartják a szabályokat, figyelmeztetniük sem kellett még senkit. A községekben alig van forgalom, csak az megy ki az utcára, akinek munkavégzés, vásárlás vagy ügyintézés miatt szükséges. A játszótereket nem használják. A pincesoron sincs csoportosulás, mindenki a saját területén dolgozik. A jó idő sokakat kicsalogatott a szabadba, ahol jó levegőn tölthetik az idejüket, és elvégzik a szükséges tavaszi munkákat. A polgárőrök kaptak a szolgálat ellátásához maszkot és védőkesztyűt, amit mindannyian használnak.

Borsó Bettina Dominóval. A diáklány édesapja példáját követve csatlakozott az önkéntes polgárőrökhöz Fotó: polgárőrség

Gecse község polgármestere, Istenes Gyula kérdésünkre elmondta, ő is és a lakosok is örülnek a rendszeres polgárőri jelenlétnek. A 400 lakosú kistelepülésen többen tagjai a gyarmati egyesületnek. A polgárőröknek van helyismeretük, tudják, mire kell figyelniük. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy Gecse biztonságos, nyugodt falu.

Molnár Zoltántól, az Országos Polgárőr Szövetség Lovas és Kutyás Tagozatának elnökhelyettesétől megtudtuk, hogy idén januárban és februárban megtartották mindhárom kutyás vizsgát, így a kutyás polgárőrök a védekezésben is részt tudnak venni. Most nagy szükség van a jelenlétükre a bel- és külterületeken egyaránt. Győr-Moson-Sopron megyében az év elején alakult meg a kutyás szolgálat a gyarmati három polgárőrrel, és Komárom-Esztergom megye is csatlakozott a programhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!