Bakonygyepes közelében kapták el az iraki embercsempészt

Az Ajkai Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt a bíróság elé állított egy iraki állampolgárságú férfit, aki 2021. május 5-én húsz migránst akart illegálisan Magyarországról Ausztriába szállítani.

A magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező 52 éves elkövető a szerb-magyar határon vette fel a cége tulajdonát képező kisteherautóba a magukat szír állampolgároknak valló személyeket, akik május 2-án este afgán embercsempészek kíséretében indultak el a zombori menekülttáborból, és lépték át a határt. A migránsok, illetve családtagjaik a szállítás díjaként 4000-4500 eurót helyeztek letétbe Törökországban azért, hogy Ausztriába juttassák őket.

A vádlott az illegális határátlépőkkel délelőtt 10.00 óra körül a 8-as számú főúton Veszprém felől Ausztria irányába haladt, amikor Ajka-Bakonygyepes közelében a rendőrök a járművet feltartóztatták, és az elkövetőt, valamint a gépkocsi utasteréből a szír állampolgárokat előállították.

Az ügyészség az iraki férfival szemben gyorsított eljárásban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozta az Ajkai Járásbíróságnak. A bíróság a vádlottat 3 év börtönbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá ügyészi indítványra a letartóztatásukról is rendelkezett. Az ítélet kapcsán az ügyész, a vádlott és védőjük is három munkanapot fenntartott a nyilatkozattételre, míg a kényszerintézkedést elrendelő végzés az eljárás valamennyi résztvevője tudomásul vette, így az véglegessé vált.

Forrás: Veszprém Megyei Főügyészség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!