Nagyon rákaptak a lopásra, börtönben végezte a pápai társaság

Régen elkövetett bűncselekmény-sorozat tetteseit ítélte el jogerősen a törvényszék, amikor több vádlott szabadságvesztését enyhítette.

Mátételki András

Fotó: pixabay.hu

A pápai társaság 2010 nyarán lendült „munkába”. A krimi főszereplője a pápai K. J. István (40), aki egyik társával tíz évvel ezelőtt városában, a Béke téri vasútállomáson két vasúti kocsiról lelopott egy-egy, összesen 128 ezer forintot érő fűtési lengőkábelt, a rongálási kár 80 ezer forint volt. A takácsi halastónál az E.ON transzformátorát húzták le a földre, majd szétszedték a rézkábelért.

Az áramszolgáltatót több mint egymilliós kár érte. Hegyeshalom külterületén is leszereltek egy ilyen berendezést, hogy megkaparinthassák a tekercselést. A lopási kár „csak” 179 ezer forint volt, viszont a rongálási kár egymillió forintra rúgott. Általában az éj leple alatt portyáztak, így látogattak el a Pápai Húsos Horgászegyesület borsosgyőri tavához, ahol a 35 ezer forintra becsült agyagszedő gép toronyrészét vitték el. A 37 vádpont között szerepelnek betörések is, amikor családok értékeit dézsmálták meg.

Voltak egyéni akciók, de többnyire csapatban dolgoztak a tolvajok. Egyikük Pápán, egy Gróf utcai házból 90 ezer forintot érő alumíniumtáblákat vitt el, de a társaság a fűtőolajat sem vetette meg. A városi tüdőgyógyintézet alagsori, lezárt tárolójából 800 liter olajat lovasítottak meg 163 ezer forint értékben, máskor egy teherautóból szívtak le negyven liter gázolajat.

A vádpontok között szerepelt olyan ügy is, ahol az ítélet ismeretlen személyeket említ, mivel egyik vádlottra sem lehetett rábizonyítani a lopást. Nagygyimóton is ez történhetett, amikor egy gazdától 600 kiló gabonát tulajdonítottak el, ott 45 ezer forint volt a kár.

A büntetett előéletű csapat legnagyobb dobásának helyszíne egy pápai családi ház volt 2011 márciusában. Mivel egyikük korábban dolgozott a házigazdánál, tudta, mit érdemes elvinni. Kétszer is járt a háznál a társaság, ahonnan többek között értékes fúrógépeket, hőszigetelt ablakokat, varrógépfejeket és kézi rotor­maró gépet vittek el gyémántbevonatú gravírozó-maró fejjel. Összesen 658 ezer forint értékhez jutottak. K. J. István az év tavaszán összeszedett a Fáy lakótelepen hat sárlehúzó vasrácsot, amelyeket szintén értékesítettek valahol.

Az ítélet kitért arra, hogy az elsőrendű vádlott a nyomozás kezdetén részletes beismerő vallomást tett, de később nem vállalta a szembesítést társaival. A bíróságon már mindent magára vállalt, hatósági kényszerítésről beszélt, gyógyszerfüggőségére hivatkozott. Egy tanú azt mondta, hogy életveszélyesen megfenyegették a börtönben K.-t, aki személyi védelmet kért, s áthelyezték egy másik körletbe.

A Pápai Járásbíróság döntésén enyhített a Veszprémi Törvényszék: K. J. Istvánnak három évet, P. Zsoltnak (34) egy év két hónapot, Ny. Bélának (44) másfél évet, O. Kálmánnak (38) és Ny. Lászlónak egy-egy évet kell rács mögött töltenie. Hárman felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. A károk kiegyenlítésén túl a vádlottaknak meg kell fizetniük a többmilliós bűnügyi költséget. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!