Veszprém megye fejreállt

2021.08.02. 14:47

Mozgalmas hétvége volt: Gyalogosgázolás, vonatbaleset, tomboló vihar, kidőlt fák, vízi mentések

Huszonegy embert mentettek ki a viharos Balatonból a vízi mentők az elmúlt hétvégén, de rajtuk kívül bőven volt munkája a rendőrségnek, a mentőszolgálatnak és a katasztrófavédelemnek is, tudtuk meg az illetékesekről.

Kovács Erika

Fotó: Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság

Balesetek

Elütött egy 54 éves helyi férfi egy 41 éves budapesti nőt Balatonfüreden, augusztus 31-én hajnalban. Információnk szerint a gyalogosnál, aki sötét ruhát viselt felmerült az ittasság gyanúja. Gyalogost sodort el egy autó Alsóörsön, a strand közelében, egy zebrán. Mindkét gyalogos könnyebben sérült meg, a balesetek körülményeit vizsgálja a rendőrség. Vonatnak ment egy autó Révfülöpön, ahol a Mávinform tájékoztatása szerint működött a fényjelzés. A jármű, melyben egy háromtagú család utazott, felborult. A szülők és a kisgyermek könnyebb sérüléssel megúszta a balesetet. A badacsonytomaji és a kővágóörsi tűzoltók végezték a műszaki mentést, mialatt buszok szállították az utasokat. A baleset érintette az észak-balatoni vonatközlekedést, mely csak órák múlva állt helyre. A forgalmat a főúton rendőrök irányították.

Megelőzték a tragédiákat a Balatonnál

Batta Zsolt Iván hadnagy, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 21 embernek segítettek partra jutni, többen is kerültek olyan helyzetbe a viharos Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan kikerülni. Műszaki hibás vitorlások utasait, elsodródott SUP-osokat, csónakázókat segítettek ki. A vízi rendészet kiemelte, ha valaki bajba kerül vagy bajba jutott embert lát, hívja 1817-es ingyenes számot!

Tanácsolták, aki nem tud úszni, inkább a partnál fürödjenek, a gyengén úszók pedig csak a sekély vízben maradjanak. Senki soha ne távolodjon el messze a parttól olyan eszközökkel, amit még nem ismer. Kerüljék a vízi biciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, mert nem lehet tudni, milyen mély a víz és a víz hőmérséklete is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetre. Ha valaki nem biztos saját úszás tudásában, a vízi járműveken viseljen mentőmellényt. Ne tartózkodjunk a vízen nagy melegben, 11 és 16 óra között. Mellőzze mindenki az alkohol fogyasztást, mert hatása életveszélyes a fürdőzéskor. Ne ússzon senki egyedül távolabb a parttól, még fürdőeszközzel sem. Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt.

Aki elalszik a part mellett a gumimatracon, számítson rá, hogy kisodródhat a mély vízre. Mindig tartsuk be a viharjelzési szabályokat, elsőfokú viharjelzésnél a jelző percenként 45-öt villan, ekkor úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokúnál a berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos és nem szabad csónakkal, más vízi eszközzel közlekedni, a vitorláshajók kivételével.

Fotó: Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság

Letarolta a vihar a megyét

A vasárnapi vihar rengeteg munkát adott a tűzoltóknak is. A 84 es főúton, Nemesvita és Balatonederics között leszakadt faág veszélyeztette a közlekedést, amit a badacsonytomaji tűzoltók távolítottak el. A 71-es főúton, Tihany és Balatonfüred között és Dörgicsénél a balatonfüredi tűzoltók vitték el az útról a kidőlt fákat. Balatonalmádiban kidöntött egy kerítést a viharos szél, amit a balatonfűzfői tűzoltók állítottak helyre.

Fotó: Balatonfüredi Önkormányzati Tűzoltóparancsnokság

Útra dőlt egy nagy faág Nemesvitánál, ahol a badacsonytomaji tűzoltók dolgoztak, Balatonkenesénél pedig a balatonfűzfői tűzoltók. Veszprémben fákat vittek el az útról a helyi tűzoltók, akik Szentkirályszabadján is dolgoztak, ahol házat veszélyeztettek a megdőlt fák. Ezek akadályozták a közlekedést Papkeszinél, mely a balatonfűzfői tűzoltóknak adott munkát. Fák zuhantak az útra Salföld Major és Ábrahámhegy között, amiket a kővágóörsi tűzoltók távolítottak el, illetve Balatonudvarinál, ahová a balatonfüredi tűzoltókat riasztották. Kékkúton autóra dőlt egy nagy fa, melyet a badacsonytomaji és a köveskáli tűzoltók vittek el. Berhidán és Nemesgulácson a kidöntött fák veszélyeztették a gyalogos közlekedést. Ide a pétfürdői, illetve a badacsonytomaji tűzoltókat riasztották. Balatoncsicsón villanyvezetékre dőlt egy fa, amit a köveskáli tűzoltók vittek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!