Füst nem volt, csak gáz

2021.12.07. 16:18

Szén-monoxid-mérgezés történt Ajkán

Füstszagot érzett, fájt a feje és szédült egy lakó az ajkai Pálma utcában, egy négylakásos társasházban, ezért hívta a 112-t hétfőn.

Kovács Erika

Forrás: illusztráció

A helyszínre érkeztek az ajkai hivatásos tűzoltók, akik füstöt nem láttak, de kimutatták a szén-monoxidot, és azonnal hívták a mentőszolgálatot, közölte Csondor Henrietta. 

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, az illető lakása alatti otthonban fűtöttek be, melynek kéménye az emeleti lakás étkezőjén ment keresztül, és abból áramlott vissza a szén-monoxid. A lakót, aki hívta a segélyhívót, a mentők szén-monoxid-mérgezéssel kórházba szállították. A tűzoltók az alsó lakás vegyes tüzelésű kazánjából eltávolították az égésterméket, értesítették a kéményseprőket, és felhívták a tulajdonos figyelmét arra, hogy felülvizsgálatig ne használja a kazánt. A lakásokban meg tudták oldani máshogyan a fűtést.

A szóvivő kiemelte, megelőzhető a hasonló mérgezés egy jól működő szén-monoxid-érzékelő felszerelésével. A fűtőberendezések és a kémények karbantartását pedig a fűtési időszakban sem késő megtenni. A kéményseprésről és a megbízható szén-monoxid-jelző készülékekről a katasztrófavédelem honlapján lehet tájékozódni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!